Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

Mlýnská kolonáda Karlovy Vary

Zveřejněno: 21. 10. 2020
Článek byl publikován v DEKTIME 10/2020

Ing. Odehnal, vedoucí pracovník společnosti DEKPROJEKT a soudní znalec, se v letech 2002 a 2003 podílel na návrhu jednoho z prvhních použití dvojitého fóliového hydroizolačního systému DUALDEK pro hydroizolaci teras, a to na významné historické stavbě lázeňské kolonády navržené architektem Zítkem. V průběhu příprav celkové rekonstrukce objektu měl v roce 2020 příležitost prověřit stav hydroizolace a její přínos pro ochranu stavby před vodou v podmínkách veřejně přístupné terasy s problematickou údržbou.

Stav teras po 17 letech

Neorenesanční sloupová stavba o délce 132 m, postavená v letech 1871-1882 podle projektu architekta Josefa Zítka. Kryje celkem pět pramenů – Mlýnský, Skalní, Libušin, Knížete Václava a Rusalčin. Na balustrádách hlavní terasy kolonády stojí dvanáct alegorických soch, jež představují jednotlivé měsíce roku.

V letošním roce byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce objektu Mlýnské kolonády v Karlových Varech. Součástí rekonstrukce byla i kontrola stavu hlavní terasy nad sloupovou halou a terasy nad Zítkovým pavilonem.

autor
Autor:
Ing. Lubomír Odehnal
DEKPROJEKT s.r.o.

Obě terasy byly kompletně rekonstruovány v letech 2002 a 2003 podle projektové dokumentace Atelieru DEK. V rámci této rekonstrukce byla vytěžena původní skladba teras až na nosnou konstrukci a byla provedena skladba nová s dvojitým kontrolním systémem DUALDEK. Tento systém se skládá ze dvou PVC-P fólií svařených do jednotlivých sektorů. Mezi fóliemi se nachází drenážní vložka a každý sektor byl osazen kontrolní trubicí pro možnost ověření těsnosti sektoru podtlakem. Systém DUALDEK byl do skladeb teras navržen s cílem dosáhnout vysoké hydroizolační spolehlivosti, s ohledem na historický význam objektu. V případě této stavby se jedná o jednu z prvních realizací systému DUALDEK v provozní střeše. Do té doby se systém uplatňoval především v hydroizolacích spodní stavby.

Hlavní terasa nad sloupovou halou

Pochůzná vrstva hlavní terasy je tvořena dlažbou z přírodního kamene, osazenou na plastových podložkách. Pod podložkami byla položena vrstva z desek z recyklované pryže jako ochrana dvojitého kontrolního systému. Dvojitý fóliový systém byl po obvodě terasy ukončen na L liště z poplastovaného plechu, která je vůči svislému povrchu soklu pískovcové balustrády tmelená. Tmelové lože je zespodu vymezeno pěnovým provazcem. Detail je překryt měděnou lištou zapuštěnou do tmelené drážky v soklu balustrády.

  • Dlažba z přírodního kamene, osazená na plastových podložkách
  • Ochranná vrstva z desek z recyklované pryže tl. 10 mm, Renopur
  • Separační textílie 300 g/m2
  • Hydroizolační fólie z PVC-P tl. 1,2 mm, Alkorplan 35 177
  • Drenážní vložka z plastových vláken Petexdren 900
  • Hydroizolační fólie z PVC-P tl. 1,2 mm, Alkorplan 35 177
  • Separační textílie 300 g/m2
  • Hydroizolace z asfaltového oxidovaného pásu
  • Nosná konstrukce střechy

Obr. 1 - Skladba hlavní terasy (v pořadí shora)

Obr. 2 - Provádění dvojitého kontrolního systému – fotografie z rekonstrukce v roce 2002

Obr. 3 - Napojení dvojitého kontrolního systému na sokl pískovcové balustrády - fotografie z rekonstrukce v roce 2002

Obr. 4 - Pokládka desek z recyklované pryže – fotografie z rekonstrukce v roce 2002

Obr. 5 - Pokládka dlažby na podložky – fotografie z rekonstrukce v roce 2002

V rámci kontroly stavu terasy v letošním roce byla na několika místech rozebrána kamenná dlažba. Bylo zjištěno, že na ochranné vrstvě z recyklované pryže se nachází nečistoty, tráva, spad z okolních stromů. Více znečištěná byla severozápadní část terasy, kde k terase přiléhá oblast vzrostlých stromů. Výrazně ucpán byl především odvodňovací žlab. Při kontrole byla obnažena i vrchní fólie kontrolního systému, vizuálně bez známek poškození či degradace materiálu. Provedená jehlová zkouška nezjistila netěsnosti ve spojích fólie. V rámci kontroly byla v náhodně vybraných místech po obvodě terasy odkryta měděná lišta, tmel mezi L lištou z poplastovaného plechu a soklem balustrády byl nalezen stále v relativně pružném stavu.

Obr. 6 - Pohled na hlavní terasu – fotografie z kontroly v roce 2020

Obr. 7 - Část terasy s odkrytou dlažbou – fotografie z kontroly v roce 2020

Obr. 8 - Obnažení vrchní fólie dvojitého kontrolního systému – fotografie z kontroly v roce 2020

Obr. 9 - Stav detailu napojení dvojitého kontrolního systému na sokl balustrády - fotografie z kontroly v roce 2020

Stav terasy po provedené kontrole byl označen za dobrý a v rámci celkové rekonstrukce objektu bylo navrženo pouze přeložení dlažby a vyčištění povrchu vrstvy recyklované pryže tlakovou vodou včetně vyčištění odvodňovacích žlabů. V rámci těchto prací byla postupně prováděna i kontrola těsnosti jednotlivých sektorů dvojitého kontrolního systému. Kontrola měla pouze informativní charakter, protože do prostoru pod terasou nezatéká.

Provedla se postupná kontrola těsnosti sektorů. Při použité metodě zkoušení byla část sektorů označena jako netěsná. V žádném ze zkoušených sektorů však nebyla nalezena voda a je tedy pravděpodobné, že netěsná je v těchto sektorech pouze spodní fólie kontrolního systému. Hydroizolace terasy je stále plně funkční. Na základě tohoto zjištění lze označit návrh dvojitého kontrolního systému do skladby terasy za účelný. Pokud by v budoucnu došlo k zatékání do prostoru pod terasou, lze podle netěsnosti sektorů a výskytu vody lokalizovat ty sektory (dílčí plochu terasy), které mají být opraveny.

V případě, že by hydroizolační vrstvu ve skladbě terasy tvořil pouze povlak z jedné fólie, bezpochyby by již nyní do stavby zatékalo a oprava by pravděpodobně znamenala provedení nové hydroizolace v celé ploše terasy. Najít defekt či netěsné místo v ploše jednovrstvé fóliové hydroizolace je i po jejím obnažení velice obtížné.

Terasa nad Zítkovým pavilonem

Terasa nad Zítkovým pavilonem se od hlavní terasy lišila pouze ve způsobu uložení dlažby. Byla zde zvolena dlažba z přírodního kamene ukládaná do násypu drceného kameniva. Důvodem této změny byly komplikace realizační firmy při pokládce dlažby na podložky v ploše hlavní terasy (projekt rekonstrukce terasy nad Zítkovým pavilonem byl zpracováván o rok později, v době realizace rekonstrukce hlavní terasy) a obavy investora z nestability dlažby na deskách recyklované pryže. Tyto obavy se však v průběhu užívání hlavní terasy ukázaly jako liché.

V průběhu 17 let postupně došlo k ucpání spár a odtokových prvků, což bylo příčinou rozsáhlých kaluží na povrchu dlažby. Hydroizolace DUALDEK toto namáhání vodou sice udržela, ale v rámci celkové rekonstrukce objektu v letošním roce bylo rozhodnuto, že dojde k sejmutí dlažby, odstranění násypu drceného kameniva a dlažba bude uložena na plastové podložky na deskách z recyklované pryže, po vzoru hlavní terasy.

Stav detailů a dvojitého kontrolního systému byl zjištěn obdobný jako u hlavní terasy.

Obr. 10 - Provádění dvojitého kontrolního systému – fotografie z rekonstrukce v roce 2003

Obr. 11 - Pokládka dlažby do násypu – fotografie z rekonstrukce v roce 2003

Obr. 12 - Stav terasy v průběhu demontáže dlažby a násypu drceného kameniva – fotografie z kontroly v roce 2020

Obr. 13 - Severozápadní část terasy s demontovanou dlažbou a násypem – fotografie z kontroly v roce 2020

Obr. 14 - Odkrytá vrchní fólie dvojitého kontrolního systému, kontrolní trubice jednotlivých sektorů – fotografie z kontroly v roce 2020

Obr. 15 - Namátkové ověřování těsnosti spojů vrchní fólie jehlou, bez zjištěné netěsnosti – fotografie z kontroly v roce 2020

Na příkladu této stavby lze demonstrovat, že se vyplatí ve fázi výstavby zvážit investici do dražších sofistikovaných řešení. Použitím dvojitého kontrolního systému DUALDEK investor získal terasy s výrazně vyšší hydroizolační spolehlivostí na dlouhou dobu a s významně nižšími náklady na budoucí opravy. Potvrdilo se také, že minimální či zanedbaná údržba v případě terasy s dlažbou na podložkách, i přesto že se nachází v oblasti vzrostlé vegetace, nemá zásadní negativní vliv na fungování terasy. Toto už ale nelze konstatovat v případě terasy s dlažbou kladenou do násypu. Tento způsob kladení dlažby není příliš vhodný pro lokality se vzrostlou vegetací, zvláště pak není - li prováděna pravidelná údržba. Tento poznatek uplatníme v našich dalších návrzích teras.

Partneři programu