Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

Napojení šikmé a ploché střechy při rekonstrukci administrativní budovy

Zveřejněno: 18. 8. 2020
Článek byl publikován v DEKTIME 08/2020

Článek shrnuje poznatky z tepelně-technického a vlhkostního posouzení skladeb rekonstruované střechy administrativní budovy, z výběru vhodného řešení skladeb ze Stavební knihovny DEK a především z řešení návaznosti těchto skladeb ve hřebeni (napojena střešní plocha se skládanou krytinou na střešní plochu s povlakovou hydroizolací).

autor
Autor:
Ing. Petr Hofman
Stavebniny DEK a.s., Konzultační technik pro Olomouc, Přerov a Prostějov

V roce 2018 se na nás obrátil projektant s prosbou o technickou pomoc s rekonstrukcí střechy administrativní budovy. Řešil zajištění hydroizolace a tepelné techniky v napojení střešní plochy se skládanou krytinou na střešní plochu s povlakovou hydroizolací. Protože tehdy byla akce ještě na samotném začátku a ve fázi projektu, bylo možné zapracovat doporučení a připomínky Atelieru DEK. Zhotovitel střechy pak ocenil naši asistenci a technické konzultace při samotné realizaci a zabudování značkových výrobků DEK přímo na stavbě. Více si můžete přečíst v následujícím článku.

V roce 2003 byl vypracován projekt vestavby kancelářských prostor. Do půdního prostoru administrativní budovy byla v následujícím roce na základě tohoto projektu provedena vestavba. Střecha na straně do ulice byla tehdy řešena jako šikmá mansardová o velkém sklonu s keramickou krytinou a se zateplením minerální vatou vloženým pouze mezi krokve. Větší část střechy, směrem do dvora, byla provedena jako plochá pultová s povlakovou hydroizolací ze souvrství asfaltových pásů na dřevěném bednění a pod vzduchovou dutinou tvořenou dřevěnou konstrukcí střechy byla střecha zateplena minerální vatou, pod kterou byl proveden sádrokartonový podhled s parozábranou. Bez větších problémů střecha sloužila přibližně 10 let. Kvůli lokálnímu zatékání musela být později povlaková hydroizolace opravena v části střechy viz obrázek č. 1 natavením další vrstvy asfaltového pásu. Výsledný efekt to nemělo velký, protože do střechy začalo zatékat i na jiných místech. Investor se rozhodl pro komplexní opravu. Když už se bude investovat do nové střechy, tak chtěl aby se vyřešil problém s přehříváním kanceláří v létě a velké tepelné ztráty v zimním období, na které si také stěžoval.

Obrázek 1 - Původní stav střechy před rekonstrukcí

Projektant tedy dostal v roce 2018 za úkol navrhnout komplexní opravu hydroizolace střechy včetně zateplení. Navrhl zateplit střechu v místě dutiny stříkanou PUR pěnou a provést novou hydroizolaci z folie z měkčeného PVC. Obrátil se na Atelier DEK s dotazem na řešení napojení povlakové hydroizolace ploché střechy na skládanou krytinu šikmé střechy a posouzení kondenzace vodní páry v navržené konstrukci.

Obrázek 2 - Výchozí návrh projektanta

Při výpočtovém tepelně-technickém posouzení se zjistilo, že vyplněním dutiny foukanou PUR pěnou bychom sice splnili požadavky na součinitel prostupu tepla U, ale taková skladba bohužel nevyhovuje požadavkům na kondenzaci vodní páry v konstrukci. I kdybychom uvažovali, že lehká parozábrana z PE fólie byla provedena kvalitně, při správném započtení rizik netěsností v parozábraně by se projevila kondenzace. Výpočtem dle ČSN EN ISO 13788 u takové konstrukce vychází pasivní roční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry, což odporuje požadavkům normy ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov - Část 2 Požadavky. Při zatečení dešťové vody do interiéru si voda evidentně našla netěsnost v parozábraně nebo si cestu sama vytvořila. Důvodem, proč se stav později postupně zhoršoval, mohl být fakt, že vyskytující se vlhkostní problémy byly kombinací zatékání dešťové vody a kondenzačních problémů.

Po výpočtovém posouzení v Atelieru DEK byl návrh změněn. Byla navržena skladba DEK Střecha ST.1007C (DEKROOF 07-C) - obr. 3 realizovaná po odstranění starého zateplení. Hlavními důvody bylo to, že při odstranění starého zateplení může být provedena kontrola stavu dřevěných prvků krovu a následné provedení parozábrany ze samolepicího pásu je výrazně spolehlivější. Jako hydroizolace byla navržena TPO fólie. V tomto případě byla hydroizolace jasnou volbou a to kvůli tomu, že má vyšší životnost než fólie z měkčeného PVC a její bílá barva přispěje ke snížení přehřívání kanceláří v letním období.

Obrázek 3 - Výsledný návrh skladby ploché části střechy

Při realizaci bylo zjištěno, že původní dřevěné bednění bylo lokálně degradováno vlhkostí. Bylo tedy nahrazeno novými OSB deskami, na kterých byla provedena parozábrana ze samolepicího asfaltového pásu TOPDEK AL BARRIER. Protože střecha měla dostatečný sklon, postačilo zateplení rovnými deskami z EPS 100 v tloušťce 260 mm a následně se realizovala povlaková hydroizolace z fólie MAPEPLAN TM.

Obrázek 4 - Výměna dřevěného bednění za OSB desky

Obrázek 5 - Hotová střecha s hydroizolací z fólie MAPEPLAN TM

Část střechy se skládanou krytinou byla navržena v systému TOPDEK, konkrétně skladba DEK Střecha ST.8001B (DEKROOF 11-C) – obr. 6. Řešení střechy s nadkrokevní tepelnou izolací bylo zvoleno především z důvodu napojení parozábrany na plochou střechu v hřebeni a vyřešení tepelných mostů. Staré zateplení šikmé střechy bylo řešeno minerální vatou pouze mezi krokvemi, v místě krokví byla tepelná izolace oslabena. Navržené řešení je z toho pohledu lepší, protože eliminuje tepelné mosty.

Obrázek 6: Výsledný návrh skladby šikmé části střechy

Otázkou bylo řešení napojení izolací v místě hřebene. Parozábrana ze samolepicího pásu TOPDEK AL BARRIER byla provedena spojitě na bednění z OSB desek jak na ploché tak i šikmé střeše. Díky tomuto řešení mohla být parozábrana obou částí střechy souvisle spojena a vznikla tak spolehlivá vzduchotěsnicí a parotěsnicí konstrukce. Také nadkrokevní zateplení šikmé střechy z desek TOPDEK 022 PIR umožnilo snadné propojení s tepelnou izolací ploché střechy spojitě, bez zbytečného tepelného mostu. Hydroizolační fólie MAPEPLAN TM byla přeložena přes doplňkovou hydroizolační vrstvu DEKTEN MULTI-PRO, vzájemně byly spojeny oboustrannou lepicí páskou a přitaženy kontralatěmi. Návaznosti jednotlivých vrstev obou střešních ploch jsou patrné ze schéma provedení hřebene na obrázku 7.

Obrázek 7 - Řešení detailu hřebene střechy

Obrázek 8 - Napojení Mapeplan TM a DEKTEN MULTI-PRO v hřebeni

Na hřeben byly osazeny keramické hřebenáče, díky kterým při pohledu od ulice byl zachován požadovaný historický vzhled budovy.

Obrázek 9 - Provedení napojení povlakové hydroizolace na skládanou krytinu

Obrázek 10 - Detail usazení hřebene

Díky otevřenému přístupu projektanta a součinnosti zhotovitele rekonstrukce střechy administrativní budovy dopadla zdárně. Skladby a materiály použité při této realizaci najdete v elektronické Stavební knihovně DEK. Tato knihovna obsahuje komplexní databázi materiálů, skladeb a stavebních výrobků, obsahuje produkty DEK a mnoha dalších výrobců. Databázi je možné využívat přes webové rozhraní nebo po instalaci doplňku přímo z 3D CAD SW Archicad, Revit nebo Allplan. Služby Stavební knihovny DEK využívá také oceňovací software KROS 4.

Podrobnější informace o webové aplikaci Stavební knihovna DEK najdete na webu www.deksoft.eu.

Partneři programu