Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

Pomůže BIM při určování cen staveb?

Článek popisuje, jak BIM a digitalizace výrazně přispívají ke vzniku chytrých řešení, která jednoznačně mohou pomoci při určování cen staveb. Jedná se o rychlejší výpočty a zpracování výměr, propojení 3D modelu a cenových informací (5D), vznik centrálních databází informací použitelných pro ocenění i pro další obory.

autor
Autor:
Ing. Daniel Cihelka
ÚRS a.s.
projektový manažer

Určit cenu stavby, zpravidla sestavením stavebního rozpočtu, je časově náročným úkolem. Projektant, který zpracovává kontrolní rozpočet pro investora, nebo zhotovitel stavebních prací, který připravuje konkrétní cenovou nabídku nebo soupis provedených prací pro fakturaci, musí vypočítat správná množství stavebních konstrukcí a odpovídajících prací, materiálů a výrobků. Dále se musí dobře orientovat v cenách/nákladech. Může v tomto pomoci BIM?

BIM i digitalizace jsou celosvětovým fenoménem dnešní doby. Jsou spojovány především s vyšší efektivitou práce a spolupráce, kvalitnějšími dodávkami projektů, staveb a jejich provozu a s úsporou nákladů. Zkratka BIM představuje „building information model/modelling“, tedy informační model stavby, nebo také proces řízení informací po celou dobu životního cyklu stavby.

Základním výstupem přípravy stavby prováděné metodou BIM je 3D model stavby, který kromě samotných 3D grafických informací obsahuje zpravidla další užitečné informace. Mezi tyto informace mohou patřit i informace o ceně – tzv. 5. rozměr modelu (5D). Informace o cenách mohou být různé – např. počáteční investiční náklady na výstavbu, náklady na provoz a údržbu, náklady na obnovu atd. Ve všech případech, podobně jako při zpracování rozpočtu např. z 2D výkresů, jsou pro zpracování rozpočtu klíčové správné výměry a ceny za danou výměru.

bim 5d

1. Určení výměr z 3D modelu

Z hlediska určení výměr se zdá být existence 3D modelu jasnou výhodou. Přesto je v praxi často vidět, že rozpočtáři staveb, ať už samostatní rozpočtáři tvořící kontrolní rozpočet pro investora nebo přípraváři stavebních firem tvořící cenovou nabídku, výměrám z 3D CAD programů nevěří. Typický je případ, kdy projektant v dobré víře vyjít rozpočtům vstříc vyexportuje výměry z 3D CAD SW např. do excelu, předá je rozpočtáři, ale rozpočtář začne zcela nebo zčásti počítat výměry raději znovu vlastním výpočtem. Proč?


Obr.1: Export výměr do Excelu z 3D CAD SW
Export vymer

Důvodů je více:

  1. Hlavní důvod je, že za rozpočet ručí rozpočtář, proto si chce být na 100 % jist.
  2. Kontrolou/dopočtem výměr rozpočtář projekt pozná, zahrne i nemodelované nositele nákladů a případně odhalí nedostatky.
  3. Rozpočtář obvykle nemá k dispozici 3D CAD SW, kde by si mohl výměry rychle zkontrolovat tak, jak to může provádět projektant - např. kliknout na výměru v tabulce výměr a rovnou si zobrazit konkrétní 3D prvek a ten zkontrolovat. I kdyby však měl rozpočtář k dispozici konkrétní 3D CAD SW, tak s tímto nebude moci pracovat v případě poskytnutí modelu v jiném 3D CAD SW; tj. musel by mít všechny 3D CAD SW a ty umět ovládat. To by bylo časově velmi náročné a neúměrně nákladné.
  4. Výměry jsou v modelu v jiné struktuře, než rozpočtář potřebuje.

První dva výše uvedené důvody jsou logické a souvisí s výkonem odborné profese tvůrce rozpočtu/cenové nabídky. Klíčové jsou tedy body č. 3 a 4.

Společnost ÚRS CZ a.s. vidí potenciál rychlejšího zpracování rozpočtů při využití výměr z 3D modelu a zároveň si uvědomuje i výše uvedené překážky. Proto vyvinula SW nástroj BIM PLATFORMA, který umožňuje rozpočtářům pracovat s informacemi z 3D modelu pro jejich potřeby.

Vlastnosti BIM platformy pro práci s výměrami:

  1. Umožňuje zobrazit a pracovat s 3D modely ve formátu IFC (IFC slouží jako univerzální výměnný formát, který doporučuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, včetně použití ve veřejných zakázkách – viz m.j. stanovisko ze dne 18.4.2019 na webu www.mpo.cz).
  2. Seskupuje prvky do logických celků pro tvorbu rozpočtu, včetně jejich výměr.
  3. Zobrazuje rozměry u každého 3D prvku.
  4. Umožňuje převzít prvky a jejich výměry do rozpočtového SW KROS 4.
  5. Webová aplikace bez nutnosti stahování/instalace, umožňuje snadné sdílení projektů, zabezpečené přístupy uživatelů.
  6. Zdarma na webu www.bimplatforma.cz

Obr. 2: Zobrazení IFC modelu na BIMplatforma.cz
Zobrazení IFC modelu na BIMplatforma.cz

Webové rozhraní umožňuje spolupráci více osob nad jedním projektem. Na BIM platformu si nahraje 3D model sám rozpočtář nebo mu ho tam předá spolupracující projektant po exportu modelu z 3D CAD SW do formátu IFC. Informace o prvcích, které projektant vložil do 3D CAD SW se tak přímo dostanou k rozpočtáři, a to nejen o výměrách, ale i další informace, které projektant k 3D prvkům v modelu připojil.

Výměry prvků z 3D CAD SW se liší v závislosti na použitém 3D CAD SW, jeho verzi, způsobech modelování a také na nastavení exportu modelu do IFC. Protože těchto faktorů, které leckdy zásadně ovlivňují výsledné hodnoty výměr v IFC modelu, je hodně, společnost ÚRS CZ připravila metodiku tvorby modelu, kde jsou uvedena jednoduchá doporučení pro práci projektanta při tvorbě 3D modelu a při nastavení exportů do souboru IFC (pro SW Autodesk Revit, Graphisoft ARCHICAD, ad.). Metodika je dostupná na www.bimplatforma.cz, kde bude průběžně aktualizována a doplňována na základě zkušeností z projektů a pro další 3D CAD SW. Bude-li takto projektant postupovat, bude následná tvorba rozpočtu pro rozpočtáře srozumitelná a ve srovnání s čistě manuálním odečítáním výměr z výkresů výrazně rychlejší. Kontrolami lze eliminovat nebezpečné systematické chyby a sníží se chybovost těžce dohledatelných ojedinělých individuálních chyb.

2. Cenové informace

Po převzetí výměr z BIM platformy do rozpočtového SW KROS 4 může rozpočtář provádět již standardní ocenění pomocí oceňovacích podkladů, které má k dispozici – nejčastěji pomocí Cenové soustavy ÚRS, případně pomocí databází Komerční varianty či Materiály online. Po převzetí výměr se mu navíc přebírají do tzv. výkazu výměr i unikátní čísla jednotlivých prvků 3D modelu (GUID), a další informace. Výkaz výměr v rozpočtovém programu tak umožňuje rozpočtáři nebo spolupracujícím osobám, které budou s rozpočtem/soupisem prací s výkazem výměr dále pracovat, provádět následnou snadnou kontrolu díky zobrazení kontrolovaného prvku v 3D modelu na BIM platformě.

Po dokončení rozpočtu v rozpočtovém SW z 3D modelu, lze standardně vytisknout rozpočet, ale také lze nahrát ceny prvků na BIM platformu, aby se cenové informace zobrazily přímo u modelu.


Obr. 3: Zobrazení oceněného modelu na BIM platformě
Zobrazení oceněného modelu na BIM platformě

3. Centrální databáze

Pro efektivní spolupráci více osob se používají sdílené databáze, odkud mohou všichni používat centrálně spravovaná data. Možnosti digitalizace a BIM toto pravidlo posouvají i napříč různými profesemi a softwary. Vznikají tak chytrá řešení, kdy ze společné databáze mohou čerpat například projektanti, rozpočtáři, energetici a další.

Takovou databází je Stavební knihovna DEK, která je dostupná zdarma na webu www.deksoft.eu. Jedná se o webovou online databázi, ze které je možné vybírat a zapisovat informace o materiálech, výrobcích, skladbách vrstev, konstrukcích a systémech do 3D CAD SW i dalších programů. Vkládání do programů je zajištěno automaticky pomocí jednoduchých pluginů, které stačí stáhnout a nainstalovat.

Ze stavební knihovny DEK lze vybírat:

  • skladby a systémy vytvořené a ověřené výpočty i praxí od společnosti DEK,
  • materiály, výrobky a skladby vytvořené přímo od jednotlivých výrobců,
  • univerzální skladby – např. pozemní komunikace dle TP 170 Ministerstva dopravy.

Obr. 4: Stavební knihovna DEK
Stavební knihovna DEK

V případě tvorby modelu ve 3D CAD SW vkládáním skladeb a systémů ze Stavební knihovny DEK, projektant získává nejen technicky ověřená řešení skladeb a systémů, ale také jejich ocenění pomocí Cenové soustavy ÚRS. Z tohoto unikátního spojení mohou těžit projektanti pro snadnou volbu a specifikaci skladeb a systémů s vyhovujícími technickými parametry a známou orientační cenou, tak následně rozpočtáři při vytvoření rozpočtu. V současné době je ve Stavební knihovně DEK několik set oceněných skladeb.


Obr. 5: Zobrazení příček na BIM platformě včetně rozpočtu skladby ze Stavební knihovny DEK
Zobrazení příček na BIM platformě včetně rozpočtu skladby ze Stavební knihovny DEK





Obr. 6: Rozpočet příček v SW KROS 4
Rozpočet příček v SW KROS 4

Časová úspora při tvorbě rozpočtu je značná a eliminují se individuální chyby. Navíc zůstává zachována výhoda jako při zpracování podrobného rozpočtu – tj. lze např. určit pracnosti v normohodinách, spotřeby materiálů, potřeby strojů a kdykoliv provádět analýzy a záměny včetně cenových dopadů.

BIM a digitalizace výrazně přispívají ke vzniku chytrých řešení, která jednoznačně mohou pomoci při určování cen staveb. Jedná se o rychlejší výpočty a zpracování výměr, propojení 3D modelu a cenových informací (5D), vznik centrálních databází informací použitelných pro ocenění i pro další obory.

Více informací na www.bimplatforma.cz

Partneři programu