Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

Navrhování nízkoenergetických pasivních domů

Zveřejněno: 21. 11. 2011

Vážená paní, Vážený pane,
možná se Vám ve Vaší projekční praxi stalo, že za Vámi přišel investor, který chtěl navrhnout nízkoenergetický nebo pasivní dům. Pro Vás jako nespecializovaného projektanta může být tato oblast projektování nová nebo neznámá a netroufáte si takový dům navrhovat a ztrácíte tak možné zakázky a možnou výhodu proti konkurenci. Přesto, že nejste odborníci na problematiku nízkoenergetického nebo pasivního stavění, je možné využít zkušenosti kolektivů pracovníků Atelieru DEK a společně pracovat na těchto projektech.

Na příkladu následujícího domu je možné si ukázat jaký smysl má včasné oslovení specialisty v problematice nízkoenergetického či pasivního stavění v co nejranější fázi projektu.


Projektant dostal od klienta zadání na úpravu projektu domu na pasivní energetický standard. Tento objekt není z důvodu přístavby v přízemí zcela vhodný pro pasivní energetický standard, protože nemá příliš výhodný poměr objemu budovy proti ochlazovaným plochám.


obrázek domu, ukazatel energetické náročnosti

Tato přístavba je z hlediska energetického vnímání nevýhodou, protože se největší měrou podílí na nevhodném poměru objemu vytápěného prostoru oproti ochlazovaným plochám objektu. Bohužel fáze projektování byla natolik pokročilá, že již nebylo možné ovlivnit tuto skutečnost. Proto při dalších energetických rozhodnutích bylo potřebné tento deficit kompenzovat jinými opatřeními.


Po úvodních konzultacích byl stanoven jako požadavek splnění pasivního energetického standardu postup dle TNI 73 0329 Zjednodušené výpočtové hodnocení a klasifikace obytných budov s velmi nízkou potřebou tepla na vytápění – Rodinné domy, s požadavkem na měrnou roční potřebu tepla na vytápění 20 kWh/m2.rok.


Projektant provedl prvotní návrh úprav, který jsme posuzovali. Výsledem tohoto posouzení byla nevyhovující měrná roční potřeba tepla na vytápění 25 kWh/m2.rok. Proto byly navrženy další úpravy pro dosažení požadovaných hodnot.


Vzhledem k pozdnímu optimalizování projektu z hlediska energetické náročnosti se jednalo o poměrně drahé a náročné úpravy:

  • Použití tepelných izolací s velmi nízkou tepelnou vodivostí
  • Použití kvalitních oken s velmi nízkým součinitelem prostupu tepla
  • Použití fixního zasklení u některých pozic oken (v přízemí)
  • Zrušení dvou oken na severní fasádě domu

Popsané úpravy jistě nejsou nejvýhodnější cestou k dosažení pasivního energetického standardu. Vždy je jednodušší a výhodnější o energetickém konceptu a vhodných úpravách uvažovat již ve fázi architektonické studie, než používat nákladná opatření v pozdějších fázích projektu.


ATELIER DEK společnost DEKPROJEKT s.r.o. poskytuje nejen energetické posouzení projektu, ale také spolupráci při definování požadovaného energetického standardu s investorem včetně stanovení požadovaných hodnot a přesného postupu jejich stanovení a spolupráci při tvorbě architektonického a energetického konceptu, vypracování závěrečného hodnocení včetně průkazu energetické náročnosti budovy.


Definování záměru spočívá v určení energetického standardu, který má objekt splňovat, včetně přesných požadovaných hodnot a způsobu jejich výpočtu a určení. Často se totiž stává, že investor chce navrhnout třeba pasivní dům, aniž by si zcela uvědomoval, co to přesně znamená, a že to přináší výhody, ale na druhé straně i možné nevýhody nebo určitá omezení:

  • Mírné navýšení ceny stavby
  • Použití mechanického větrání
  • Určitou změnu chování uživatelů domu

Naši specialisté Vám pomohou s tvorbou energetické koncepce domu již v rané fázi navrhování (ve fázi architektonické studie). Čím dříve se totiž v projektu uplatní zásady nízkoenergetického stavění, tím je dosažení požadovaného energetického standardu jednoduší a tím pádem i levnější pro investora.


graf

Směřování projektování staveb v nízkoenergetickém nebo spíše pasivním standardu v budoucnu je dáno mimo jiné i požadavky, které ukládá Evropská unie. V rámci novelizované vyhlášky Evropské unie o energetické náročnosti budov EPBD II (Energy Performance of Buildings Directive II) by měly všechny nově stavěné budovy od roku 2020 mít téměř nulovou spotřebu energie. Zatím není v prostředí České republiky zcela zřejmé, co to bude přesně znamenat. Podle dostupných informací ale bude pravděpodobně jednou z podmínek dosažení téměř nulové spotřeby energie pasivního energetického standardu budovy.
Kromě legislativních požadavků je dosažení velmi nízké energetické náročnosti budovy stále častějším požadavkem ze strany investorů. Ty se zvyšující cenou energií stále více zajímá jaká bude spotřeba navrhovaného domu a kolik peněz v budoucnu protopí.

Partneři programu