Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

Nová krytina střechy řešená jako povlak z EPDM fólie

Dvouplášťová sedlová střecha školní budovy v Ostravě sklonu cca 8 ° se skládanou krytinou z plechových šablon na plnoplošném dřevěném bednění se dostala do stavu vyžadujícího obnovu hydroizolační funkce. Ostravský konzultační technik Atelieru DEK zdokumentoval realizaci nové krytiny řešené jako povlak z EPDM fólie.

Investor s projektantem se rozhodli pro EPDM fólii mimo jiné proto, že na jiných objektech školy byla taková fólie použita s dobrými zkušenostmi. Navíc vzhled střech jednotlivých objektů v areálu školy se sjednotil. V tomto případě byla navržena plnoplošně lepená fólie Firestone RubberGard EPDM tl. 1,14 mm na plnoplošné bednění z desek OSB III Superfinish ECO tl. 15 mm.

Realizační firma objednala hydroizolační materiál ve společnosti Stavebniny DEK a.s. Spolu s dodávkou materiálu získala i potřebný technický servis pro svoji první realizaci EPDM fólie. Firma patří mezi zkušené izolatérské společnosti, avšak s tímto materiálem zatím neměla zkušenosti. Proto za ní přijel aplikační technik společnosti Firestone, který přímo na střeše provedl zaškolení pracovníků na montáž produktů společnosti Firestone a zároveň byl izolatérům k dispozici po dobu dvou pracovních dnů, kdy byl nápomocen především při opracování detailů. Celou realizaci sledoval také konzultační technik Atelieru DEK, připravený poskytnout další potřebný servis.

Vlastní realizace opravy probíhala v několika etapách. V první etapě byla provedena polovina střechy, kdy byla demontována plechová krytina, odstraněno stávající prkenné bednění, nahrazeno bedněním z OSB desek a nalepena EPDM fólie Firestone /foto 01/. Na snímku 02 je zobrazen hřeben střechy v rozpracovaném stavu a podélný spoj hydroizolační fólie.

01 01
02 02

Kromě vlastní fólie je pro aplikaci potřebné systémové příslušenství. Aktivátor pro lepení QuickPrime Plus /foto 03/ se používá pro čištění a přípravu lepených ploch před nanesením samolepicí pásky určené do spojů fólie, nebo před aplikací samovulkanizujícího pásu používaného pro utěsnění detailů /foto 04/. Samolepicí páska do spojů je dodávána v šířce 76 mm pod názvem QuickSeam Splice Tape a je vyrobena ze směsi EPDM a butylu. Samolepicí pás z EPDM pro utěsnění spojů je dodáván v šířce 230 mm pod názvem Firestone Form Flash. Pro vlastní lepení fólie k podkladu bylo použito neoprenové lepidlo pro savé podklady Bonding Adhesive /foto 05/, které se nanáší speciální aplikační stěrkou QuickScrubber. Pro přitlačení fólie ve spojích se požívá silikonový váleček, u detailů také mosazné kolečko.

03 03
04 04
05 05

Výhodou hydroizolační fólie Firestone jsou její plošné rozměry, v tomto případě byly na střechu o ploše cca 560 m2 dodány role o rozměru 6,1 x 30,5 m tak, aby se minimalizoval rozsah potřebných podélných a příčných spojů. U této konkrétní střechy byl proveden pouze jeden podélný spoj v ploše střechy a jeden příčný spoj v úrovni hřebene. Po nanesení a zavadnutí aktivátoru se v místě budoucího spoje nalepí a přitlačí silikonovým válečkem samolepicí páska QuickSeam Splice Tape šířky 76 mm /foto 06, 07/.

06 06
07 07

Na obrázku 08 a 09 je již vidět hotový podélný spoj hydroizolační fólie v ploše střechy, kdy se z pásky odstraní papírový nosič a fólie se s páskou slepí.

08 08
09 09

Pro kotvení fólie v detailech se používá děrovaný pásek z pozinkované oceli Coiled Metal Batten Strip, široký 25 mm. Společně s vyztuženým připevňovacím pásem pro kotvení po obvodu střechy QuickSeam Reinforced Perimeter Fastening Strip byl tento pásek použit při opracování štítových atik /foto 10/. Před slepením fólie s připevňovacím pásem je opět nutné fólii aktivovat penetrační směsí QuickPrime Plus /foto 11/.

10 10
11 11

Následně se již na podklad (dřevěné bednění) a vlastní fólii nanáší pomocí válečku neoprénové lepidlo /foto 12/. Lepidlem je třeba opatřit obě lepené plochy. Na obrázku 13 je již hotová atika, včetně ukončující závětrné lišty, okraj fólie je opatřen lemovací páskou QuickSeam Flashing, která se používá pro lemování ukončovacích profilů.

12 12
13 13

Střecha nebyla nijak složitě členěná, neměla složité detaily. Asi nejnáročnější detail pro spolehlivé hydroizolační opracování byl výlez na střechu. Na obrázku 14 je již připraven výlez pro opracování fólií. Podklad a přířez fólie se opět opatří lepidlem /foto 15, 16/. Pro svislé vytažení fólie na konstrukci výlezu se používá přířez fólie z jednoho kusu, který se plynule kolem výlezu obtočí /foto 17/.

14 14
15 15
16 16
17 17

Po nalepení svislých ploch je potřeba slepit i vodorovné plochy, rohy přířezu se nůžkami zaoblí /foto 18/ a provede se slepení vodorovného přesahu přířezu s plochou střechy, kde je již nalepena samolepicí páska do spojů. Po té je třeba dokončit slepení celého přířezu /foto 19/, opět tedy pouze jeden svislý spoj.

18 18
19 19

Všechny kouty a rohy je třeba následně opatřit systémovou tvarovkou, nebo se tvarovka může vytvořit přímo na stavbě z pásu Firestone Form Flash /foto 20/. Finální podoba opracování rohu je zobrazena na obr. 21. Hydroizolačně opracovaná základna výlezu na střechu je zobrazena na obr. 22, fólie přehnutá do interiéru se může na základnu opět nalepit, případně nakotvit. Na takto opracovanou základnu se již osadí výlezové okno /foto 23/.

20 20
21 21
22 22
23 23

Střecha byla odvodněna přes okapové plechy do podokapních žlabů. Okapové plechy jsou přikotveny přes nalepenou fólii do dřevěného bednění /foto 24/, následně jsou opatřeny lemovací páskou QuickSeam Flashing /foto 25/.

24 24
25 25

Kromě výlezu na střechu se na střeše ještě nacházely další detaily, které bylo nutné hydroziolačně opracovat, např. větrací potrubí kanalizace /foto 26/ a okrasná sedlová atika, u které bylo v ploše střechy nutné vytvořit rozháněcí klín /foto 27/.

26 26
27 27

Rohy a kouty atiky byly opět opatřeny tvarovkami vytvořenými z pásu Firestone Form Flash, oplechování napojeno pomocí lemovací pásky QuickSeam Flashing /foto 28/.

28 28
29 29

Střecha tvarově nebyla složitá, pro realizační firmu ideální pro seznámení se s technologií Firestone. Vlastní realizace proběhla zcela bez problémů a střecha byla předána bez připomínek /foto 29/.

Autor:
Matoušek Michal, Ing.
Konzultační technik v regionu Ostrava, Nový Jičín, Frýdek-Místek
michal.matousek@dek-cz.com, +420 739 488 142

autor
autor
Partneři programu