Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

Obnova hydroizolace ploché střechy výrobní haly

Zveřejněno: 9. 4. 2018
Článek byl publikován v DEKTIME 04/2018

Jak jsme vás již informovali v DEKTIME č. 03/2014, provedli v předchozích letech pracovníci ATELIERU DEK praktické zkoušky obnovy hydroizolační funkce plochých střech s povlakovou hydroizolací z asfaltových pásů. V rámci tohoto interního výzkumu byly testovány různé varianty spojení dodatečné vrstvy z asfaltového pásu s povrchem původního asfaltového pásu s břidličným posypem (Obr. /1/).


Obr. 1
Obr. /1/ Jeden z modelů, na kterém byly testovány možné způsoby aplikace dodatečné vrstvy z asfaltového pásu (DEKTIME 03/2014)

Ze zkoumaných variant se jako nejvhodnější řešení jevilo natření původního podkladu asfaltovou emulzí a natavení speciálního sanačního asfaltového pásu. Na jeho spodním povrchu se střídají pruhy asfaltové hmoty s nižší teplotou tání s pruhy, které při natavování nepřilnou k podkladu. Při natavování takového pásu tedy vzniknou mikroventilační kanálky (Obr. /2/).

Obr. 2
Obr. /2/ Speciální sanační asfaltový pás Poly-Elast Rapid O výrobce Georg Börner (DEKTIME 03/2014)

Zjištěných výsledků využili znalci a projektanti společnosti Dekprojekt při návrhu opravy ploché střechy výrobní haly v Nýřanech (Obr. /3/). Ty oslovil majitel objektu s požadavkem na posouzení příčin vzniku opakovaných záteků do interiéru objektu (Obr /4/).

Obr. 3
Obr. /3/ Předmětná střecha
Obr. 4
Obr. /4/ Stopy po zatékání do interiéru objektu v místě vazníku

Střecha je řešena jako plochá jednoplášťová. Nosnou vrstvou je trapézový plech na soustavě vazníků. Na trapézovém plechu je provedena parotěsnicí vrstva z PE fólie, tepelná izolace z minerálních vláken a jednovrstvá povlaková hydroizolace z mechanicky kotveného asfaltového pásu. Skladba střechy je uvedena v tabulce (Tab. /1/).

Tab. /1/ Skladba Střechy dle zjištění při místním šetření

Č. Materiálové charakteristiky a název referenčního výrobku Funkce vrstvy Tloušťka vrstvy
[mm]
1 hydroizolační modifikovaný asfaltový pás MATAKI UNOTECH – jednovrstvý, mechanicky kotvený Hydroizolační 4
2 tepelná izolace z minerálních vláken NOBASIL JPS a NOBASIL T Tepelně-izolační 140
3 parozábrana FATRAPAR E Parotěsnící 0,2
4 nosný trapézový plech LE 100/275/0,75 mm Nosná -

V rámci průzkumu byla zjištěna degradace asfaltového pásu a množství netěsností ve spojích v ploše, ve větší míře pak v návaznosti na plastové světlíky (Obr. /5/). Sondami do skladby střechy byly v místech světlíků a vyústění vzduchotechniky zjištěny dřevěné výměny (Obr. /6/), které byly staticky posouzeny.

Obr. 5
Obr. /5/ Netěsnost u světlíku
Obr. 6
Obr. /6/ Dřevěná výměna u světlíku

Vybrané závěry znaleckého posudku:

Stávající hydroizolace z asfaltových pásů neplní spolehlivě svou funkci. Namátkovou kontrolou těsnosti spojů hydroizolace v ploše střechy a navazujících konstrukcí na střeše byly zjištěny opakované netěsnosti, které mohou být příčinou vzniku vlhkostních poruch a zatečení do interiéru.

Nesystémově a rizikově z hlediska hydroizolační techniky jsou provedeny detaily. Hydroizolace není vždy vytažena na prostupující konstrukce, ukončení hydroizolace není opatřeno systémovými prvky (stahovací objímky, přítlačné a krycí lišty). Absencí systémového řešení detailů vznikají netěsnosti, umožňující zatékání do interiéru.

Dle statického posudku bylo zjištěno, že původní provedení dřevěných výměn z trámků 120x120 mm nevyhovuje na 1. mezní stav – nemají dostatečnou únosnost pro přenos zatížení do sousedních plechů střechy. Vzhledem ke způsobu zabudování nosných prvků do střešního pláště lze předpokládat i zhoršený stav materiálu – dřeva. Je tedy možné, že zabudované dřevěné výměny v aktuálním stavu neodpovídají kvalitě dřeva C22 užité ve výpočtu posouzení.

Projekt nápravných opatření se tedy musel zaměřit především na obnovu povlakové hydroizolace, která v tomto případě, s využitím poměrně velkého sklonu povrchu střechy, byla provedena z jedné vrstvy kotveného modifikovaného asfaltového pásu. Dále bylo třeba vyřešit poddimenzované dřevěné výměny u světlíků a prostupů, které byly navíc podezřelé z poškození dřeva hnilobou. Pro tyto výměny statik doporučil zesílení pomocí ocelových HEB profilů. Vložení ocelového profilu na celou výšku tepelné izolace by ale způsobilo výrazný tepelný most. Nechráněné ocelové nosníky by byly ze strany exteriéru ochlazovány a s vysokou pravděpodobností by nastala kondenzace vodních par na jejich povrchu s důsledkem koroze a degradace nosníků. Z toho důvodu bylo navrženo přidání nové tepelné izolace nad nosníky výměn. To samozřejmě vedlo k lokálnímu navýšení povrchu střechy v okolí světlíků a dalších prostupů. Rozsah a tvar zvýšených ploch musel být navržen tak, aby kolem nich mohla voda plynule odtékat do nižších poloh střechy (Obr. /7/ a /8/). V důsledku vývoje požární legislativy od vzniku střechy bylo nutné navrhnout dodatečné rozdělení střechy požárními pásy se skladbou klasifikovanou jako Broof(t3) na úseky o ploše menší než 1500 m2. V požárních pásech bylo navrženo odstranění původní hydroizolace. Nově navržená hydroizolace v požárních pásech byla tvořena mechanicky kotveným samolepicím pásem GLASTEK 30 STICKER PLUS a vrchním asfaltovým pásem obsahujícím retardéry hoření ELASTEK 40 FIRESTOP.

Obr. 7
Obr. /7/ Půdorys střechy se zateplenými plochami kolem světlíků a prostupů a s nově navrženými požárními pásy
Obr. 8
Obr. /8/ Detail zateplení dodatečné ocelové výměny

Tab. /2/ Navržená skladba v ploše střechy

Vrstva (od exteriéru) Tloušťka [mm]
SBS modifikovaný asfaltový pás s kombinovanou nosnou vložkou a ochranným břidličným posypem určený pro sanaci hydroizolace (např. POLY-ELAST RAPID O) 4,5
Asfaltová penetrace (např. DEKPRIMER) -
Hydroizolační modifikovaný pás MAKATI UNOTECH – jednovrstvý, mechanicky kotvený očištěný mechanicky a tlakovou vodou 4
Tepelná izolace z minerálních vláken NOBASIL JPS a NOBASIL T 140
Parozábrana FATRAPAR E 0,2
Nosný trapézový plech LE 100/270/0,75 100

Při realizaci opravy byly skutečně některé dřevěné výměny nalezeny ztrouchnivělé (Obr. /9/ a /10/).

Obr. 9
Obr. /9/ Zcela ztrouchnivělá část původní dřevěné výměny
Obr. 10
Obr. /10/ Zcela ztrouchnivělá část původní dřevěné výměny

Silně poškozené dřevěné výměny byly odstraněny a nahrazeny novými (Obr. /11/).
V rámci realizace navrhl zhotovitel záměnu navrženého ocelového HEB nosníku za L profil (Obr. /12/). Tento návrh si nechal staticky posoudit a objednatel na tuto změnu řešení přistoupil.

Obr. 11
Obr. /11/ Poškozené dřevěné výměny byly vyřezány
Obr. 12
Obr. /12/ Ocelová výztuha dřevěné výměny z ocelového L proffilu

Nad novými ocelovými nosníky výměn byla v trojúhelníkových plochách položena tepelná izolace z minerálních vláken (Obr /13/). Každá z nově zateplených ploch byla ihned po provedení opracována samolepícím asfaltovým pásem a provedlo se mechanické kotvení této plochy (Obr. /14/). V rámci realizace bylo zjištěno, že při plném otevření kupole světlíku, k čemuž dochází odpálením patrony v případě požáru, naráží kupole na zvýšené dodatečné zateplení. Z toho důvodu byl vytvořen odskok ve spodní části (Obr. /14/).

Obr. 13
Obr. /13/ Zateplení nad novými ocelovými nosníky
Obr. 14
Obr. /14/ Vrstva samolepícího asfaltového pásu před mechanickým kotvením, ve spodní části tvarová úprava pro možnost plného otevření kupole

Následně byla na celou plochu střechy natavena vrstva asfaltového pásu POLY-ELAST RAPID O (Obr. /15/). V místě napojení na podstavu světlíku byl pás stabilizován pomocí přítlačné lišty z lakovaného FeZn plechu, zasunuté pod lemování podstavy. Vzniklá drážka byla v konečné fázi zatmelena (Obr. /16/).

Obr. 15
Obr. /15/ Horní vrstva z asfaltového pásu POLY-Elast Rapid O s ochranným břidličným posypem
Obr. 16
Obr. /16/ Ukončení hydroizolační vrstvy v místě podstavy světlíku

Veškeré klempířské prvky, na které měl být asfaltový pás nataven, byly navrženy z pozinkovaného ocelového plechu bez další povrchové úpravy. Následně měly být natřeny. Zhotovitel všechny klempířské prvky provedl z lakovaného pozinkovaného plechu s polyesterovým lakem s tím, že při natavování pásu bude lak chránit před plamenem. Znamená to nahřívat v dosahu klempířských prvků jen spodní povrch asfaltového pásu a ten pak přilepit na plech. Při detailní kontrole v rámci autorského dozoru bylo ověřeno, že asfaltový pás je s klempířskými prvky dostatečně soudržný, aniž by došlo k poškození polyesterového laku (Obr. /19/ a /20/).

Obr. 17
Obr. /17/ Natavení asfaltového pásu na lakovaný plech proběhlo bez poškození laku
Obr. 18
Obr. /18/ Natavení asfaltového pásu na lakovaný plech proběhlo bez poškození laku

Asfaltový pás byl z plochy vytažen na navazující stěny do výšky cca 200 mm, kde byl ukončen přítlačnou lištou z FeZn plechu se zatmelením horního okraje. Toto ukončení bylo v další fázi zakryto krycím lištou z lakovaného plechu, jejíž horní ohyb byl vkládán do drážky vyříznuté v povrchu stěny a vyplněné tmelem. Takové řešení zajistí dlouhodobou hydroizolační bezpečnost okraje hydroizolace.

Obr. 19
Obr. /19/ Ukončení hydroizolační vrstvy pod přítlačnou lištou z pozinkovaného plechu bez povrchové úpravy
Obr. 20
Obr. /20/ Krycí lišta s lakovaným povrchem, která vede pod omítku vytváří dostatečnou ochranu ukončení i v případě degradace tmelu v drážce

Drobné změny oproti projektovanému řešení, které vzešly z nových zjištěných skutečností při provádění opravy neměly negativní vliv na celkovou hydroizolační bezpečnost navržené opravy. Celou realizaci lze hodnotit jako velice zdařilou.

Sanační asfaltový hydroizolační pás POLY-ELAST RAPID O je optimální řešení pro prodloužení životnosti ještě funkční (respektive vyspravené) původní hydroizolace z asfaltových pásů při sanacích střech. V našem případě se vrstva pásu POLY-ELAST RAPID O stala novou hydroizolací připevněnou k původní, ale již nefunkční hydroizolaci. Takové řešení bylo možné jen díky poměrně velkému sklonu střechy.

Obr. 21
Obr. /21/ Pohled na dokončenou střechu v místě požárního pásu
Obr. 22
Obr. /22/ Pohled na dokončenou střechu

Autor:
Ing. Daniel Mašlár
DEKPROJEKT s.r.o.
daniel.maslar@dek-cz.com, +420 733 168 542

autor
autor
Partneři programu