Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

OPRAVA NEFUNKČNÍHO HYDROIZOLAČNÍHO SYSTÉMU SPODNÍ STAVBY RODINNÉHO DOMU

Sanace hydroizolačního systému spodní stavby patří mezi náročné úlohy oboru hydroizolační techniky. Navíc s nejistým výsledkem. Pojďme si přiblížit jednu ze zajímavých akcí, které jsme v minulosti v Atelieru DEK řešili.

Objekt rodinného domu je objemově, půdorysně i výškově velmi členitý. Navíc s obytným suterénem, ve kterém se nachází společenská místnost, fitness, bazénová hala, strojovna výtahu, technologické prostory apod.. Objekt je osazen v mírném svahu, dokončení objektu se datuje do roku 1999.

foto 1. pohled na členitý objekt RD
foto 2. zakreslení polohy vlhkého zdiva

K vlhkostním poruchám začalo docházet cca po třech letech užívání objektu a počet zasažených konstrukcí se postupem času rozšiřoval a rozsah vlhkých map zvětšoval. Atelier DEK společně se znaleckou kanceláří Doc. Kutnara zpracoval pro investora odborný posudek s rozborem příčin vzniku vlhkostních poruch a koncepční návrh sanace hydroizolačního systému zasažené části objektu.

Vlhkostí byly namáhány především obvodové suterénní stěny z porobetonových tvárnic. V dolní části nejkritičtějšího místa se zjištěná vlhkost materiálu blížila již absolutnímu nasycení a výšková úroveň horní hranice vlhkosti se pohybovala cca 40 – 80 cm nad úrovní podlahy suterénu. S menší intenzitou byly namáhány i navazující vnitřní konstrukce, kde se tato vlhkost začala projevovat oproti obvodovým stěnám s časovou prodlevou. Vlhkostí byly též namáhány podlahy.

Foto 3. vlhkostní poruchy v interiéru
foto 4. hydroizolace z HDPE fólie, nesvařené spoje

Při průzkumu byla provedena kopaná sonda. Nalezena byla drenážní trubka, umístěná v nepropustné zemině a nad úrovní vodorovné hydroizolace suterénu. Svislá plošná drenáž nebyla provedena. Toto provedení drenáže nezaručovalo trvale funkční snížení hydrofyzikálního namáhání. Lze předpokládat, že některé partie objektu tak byly v určitých časových úsecích namáhány tlakovou vodou (i když ustálená hladina spodní vody se nachází pod úrovní vodorovné hydroizolace).

Hydroizolace byla provedena z HDPE folie. Tedy materiálu, který se velmi obtížně svařuje i tvaruje v detailech. V místě kopané sondy byla některá místa běžných tras spojů nalezena nesvařená. Lze předpokládat, že obdobně dopadlo i množství komplikovaných detailů takto členité stavby.

foto 5. provedení původní drenáže
foto 6. řešení prostupů původní hydroizolací

Návrh a provedení sanace

Bylo navrženo obkopání zasažené části objektu až pod úroveň vodorovné hydroizolace řešené části suterénu a obnažení suterénních stěn. Následně vytvoření spádovaného betonového lůžka pro obvodovou liniovou drenáž, vyrovnání a penetrace suterénních stěn a nového hydroizolačního systému ze dvou plnoplošně svařených asfaltových pásů GLASTEK 40 SPECIAL MINERAL. Tyto pásy byly realizovány pouze na suterénních stěnách, překlenují vodorovnou hydroizolaci z HDPE folie a jsou ukončeny na vnějším okraji betonového drenážního lůžka.

foto 7. provedení penetrace a první vrstvy AP
foto 8. zatažení asfaltových pásů do beton. žlábku

Četné prostupy byly zrevidovány a část z nich přesunuta nad úroveň terénu nebo do anglických dvorků. Vyhnuli jsme se tak nutnosti řešit jejich opracování hydroizolací. Zbývající prostupující prvky byly opracovány asfaltovými pásy v kombinaci s teplem smrštitelnými rukávci, pod které byl nanesen asfaltový tmel.

Velmi problematickým místem byly oba detaily napojení původní hydroizolace na nový hydroizolační systém. Za tímto účelem bylo užito systému přírub, které trvale přitlačují přes asfaltový tmel novou hydroizolaci k původní.

foto 9. opracování prostupů (teplem smrštitelný rukávec)
foto 10. napojení na původní hydroizolaci (ocel. příruby)

Po realizaci povlakové hydroizolace byla vytvořena liniová obvodová drenáž. Tvoří ji perforovaná flexibilní trubka uložená do vyspádovaného betonového lůžka, obsypaná drceným kamenivem obaleným textilií FILTEK 300. Svislá plošná drenáž je tvořena nopovou folií DEKDREN G8 s kašírovanou textilií. Obsyp objektu byl tvořen nově dovezenou jílovitou zeminou, která byla po vrstvách hutněna. Nopová folie byla před poškozením chráněna OSB deskami tl. 10 mm. Ve změnách směru obvodové drenáže byly provedeny kontrolní a čistící šachty.

foto 11. provedení drenáže
foto 12. ochranné vrstvy drenáže s postupným hutněním

Následovalo vytvoření povrchových úprav přilehlého terénu, který byl spádován směrem od objektu. Horní povrch je upraven nepropustně tak, aby odváděl vodu od objektu.


foto 13. provedení povrchových úprav

Soudně znalecký posudek s návrhem konceptu řešení byl vypracován v roce 2006, návrh řešení vybraných detailů proběhl o rok později. V roce 2007 započala realizace, která byla dokončena v roce 2009. Pohled na dokončený stav z roku 2010. V současné době do objektu dle sdělení uživatele nezatéká a provedená sanace se tak i po prověření časem jeví jako úspěšná.


Autor : Ing. Martin Voltner, technik v regionu Svitavy, Hradec Králové

Partneři programu