Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

OPRAVA STŘECHY OBJEKTU BUDHISTICKÉHO KLÁŠTERA DISKIT – LADAKH, INDIE

Rekonstrukce střechy jednoho z historických objektů v komplexu kláštera proběhla v měsíci červenci a srpnu 2012. Klimatické podmínky tohoto odlehlého koutu země mají charakter vysokohorské polopouště s průměrnou nadmořská výškou přibližně 3500m.n.m.


foto 1. pohled na klášter Diskit

foto 2. ukázka fresky v interiéru kláštera

Střešní konstrukce na klášterních budovách mají tradiční skladbu střech v regionu. Nosnou konstrukci tvoří dřevěné stropní trámy a topolová tyčovina, hliněná mazanina vyztužená proutím a dále 2- 3 vrstvy hliněné mazaniny z kaolinitického či ilitického jílu. Tloušťky jednotlivých hliněných vrstev jsou cca 50 mm, odvodnění střechy je tradiční pomocí chrliče vedeného přes otvor v atice, spád střechy je vytvořen v poslední hliněné vrstvě (cca 1-2%). Tato tradiční konstrukce střechy využívající akumulačních a hydroizolačních schopností jílu.


foto 3. typ nosné konstrukce (ukázka z jiné stavby v regionu)

foto 4. příprava podkladní konstrukce – první vrstva jílu

S měnícím se klimatem a nedostatečnou údržbou však již tyto konstrukce přestávají vyhovovat a dochází k zatékání na historické fresky umístěné uvnitř objektů. Požadavkem rekonstrukce střechy bylo zachování konstrukčního systému i vzhledu střechy. Vycházeli jsme i ze zkušeností s konstrukcí jiných obdobných střech v regionu, kdy se mezi vrstvy jílu vkládaly hydroizolační vrstvy na bázi PVC-P či LDPE. Tyto vrstvy jsou ale jen velmi omezeně či téměř difúzně nepropustné, což může mít nepříznivý vliv na životnost nosné konstrukce.

Nakonec bylo provedeno doplnění tradiční skladby o difúzně otevřenou doplňkovou vodotěsnící vrstvu z fólii DEKTEN MULTI-PRO. Fólie se vložila mezi vrstvy hliněných mazanin. Tato fólie je primárně určena do skladeb šikmých střech (od sklonu střech min. 10°) a nejedná se tedy o žádné systémové zaručené řešení. Na základě uvedených požadavků jsme ale zvolili nejvhodnější materiálové řešení (z difúzně otevřených fólií), které je nám v současné době známo. V následujících letech budeme sledovat, zda se zvolené a provedené řešení osvědčí (a bude tedy použito i na dalších střechách objektu), nebo budeme muset hledat jinou variantu.

Společnost DEKTRADE a.s. se sponzorsky podílela na dodávce materiálu pro danou rekonstrukci střechy.

Více se o pracích na údržbě kláštera v Diskitu můžete dočíst na stránkách Sdružení pro Tibet www.fortibet.cz.

Autoři:
Ing. Nikol Žižková Ph.D., VUT FAST v Brně
Ing. arch. Petr Jandora, Arch.Design. s.r.o.
Ing. Jindřich Mikuška, technik Atelieru DEK

Fotodokumentace z rekonstrukce střechy:


foto 5. pokládka fólie Dekten MULTI-PRO

foto 6. úprava „detailů“


foto 7. vytažení fólie, úprava u chrliče

foto 8. hliněná mazanina na Dektenu


foto 9. finální zátěr vrstvou jílu

foto 10. pohled na hotovou střechu

Partneři programu