Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

POUŽITÍ SKLADEB DEKROOF V PRAXI

Zveřejněno: 11. 4. 2012

V dnešním článku Vás chci seznámit s prvním využití typových skladeb DEKROOF. Pojďme se podívat na stavbu rodinného domu v Chobotově a to hned na začátek do doby zpracování projektové dokumentace. Projektant stavby mě oslovil s požadavkem konzultace nad řešením zastřešení objektu.

Hned v úvodu konzultace bylo jasné, že návrh projektanta uvažuje s různými druhy provozu na jednotlivých střechách a proto bylo nutné přistoupit k návrhu komplexněji s ohledem na širší souvislosti. Již v této době technici Atelieru DEK měli rozpracované typové skladby DEKROOF a proto jsme si mohli ověřit jejich vhodnost pro navrhování. Shrneme-li záměr projektanta, tak se jednalo vždy o ploché střechy nad vytápěnými obytnými prostory, které měli požadavky na provoz a využití:


  1. Střecha s kamenným násypem
  2. Střecha s extenzivní vegetací
  3. Střecha pochůzná

Požadavkem byla rychlá montáž a minimalizováním mokrých procesů. Navrhl jsem zvolit technologii jednoplášťových nevětraných střechy s klasickým pořadím vrstev. Při pohledu do katalogových listů DEKROOF jsme zvolili skladby s kvalitní parotěsnící vrstvou z asfaltového pásu, který může plnit mj. také funkci provizorní hydroizolace a následné sklonové vrstvy z tepelné izolace z pěnového polystyrenu v kombinaci s rovnými deskami tepelné izolace na kterých je položena hydroizolační vrstva z folie DEKPLAN 77. Tato povlaková hydroizolace je přitížena dalšími vrstvami s ohledem na požadavek výsledného využití střechy (pochůzná, vegetační, apod.).

Pro střechu s kamenným násypem jsme zvolili skladbu DEKROOF 08, pro skladbu s vegetací DEKROOF 09A a pro pochůznou střechu DEKROOF 10. Použitím těchto typových skladeb urychlilo projektantovi následující práce na:


  • Stanovení potřebné tloušťky tepelné izolace pro splnění všech závazných požadavků jako např.: součinitel prostupu tepla, minimální teplotní faktor, tepelnou stabilitu v letním období apod.
  • Ověření zda navrhovaná konstrukce splňuje požadavky na požární odolnost
  • Plnění akustických požadavků vzduchové neprůzvučnosti
  • Stanovení materiálové charakteristiky jednotlivých vrstev střechy s uvedením referenčního výrobku

Z výše uvedeného výčtu, jenž není konečný, je patrné že projektantovi použitím typových skladeb DEKROOF se dostal do ruky ucelený návrh skladeb střech, který řeší danou konstrukci ze všech potřebných hledisek.

Také při samotné realizaci použití typových skladeb DEKROOF velmi usnadnilo práci realizační firmě. Firma připravila cenovou kalkulaci a následně i realizovala skladby, se kterými má dlouhodobé zkušenosti.

Při realizaci se ukázalo, že využití parotěsnící vrstvy z asfaltového pásu jako provizorní izolace bylo prozřetelné řešení s ohledem na kvalitní zajištění interiérů stavby, kde se již realizovali vnitřní povrchové úpravy.

Na následujících fotografiích si můžete prohlédnout průběh výstavby.

Kompletní přehled skladeb DEKROOF naleznete zde

Pavel Chlum
Technik pro regiony Kolín a Střední Čechy.


dekroof průběh výstavby dekroof průběh výstavby dekroof průběh výstavby dekroof průběh výstavby dekroof průběh výstavby dekroof průběh výstavby dekroof průběh výstavby
Partneři programu