Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

Průkaz energetické náročnosti budov

Zveřejněno: 4. 7. 2011

Dovolujeme si Vás informovat o připravovaných novinkách v průkazech energetické náročnosti budov (PENB). V souvislostí s implementací evropské směrnice 2010/31/EU (EPBD II) do českých předpisů se na Ministerstvu průmyslu a obchodu připravuje novela zákona 406/2000 Sb. O hospodaření energií, která by měla být schválena do konce roku 2011. V návaznosti na zákon bude vydána již téměř připravená novela vyhlášky 148/2007 Sb. O energetické náročnosti budov (pravděpodobně vyjde v únoru 2012).

Zatím je v návrhu, aby v roce 2013 byly zavedeny nové požadavky při předkládání nových projektů, což by se do realizace promítlo kolem roku 2015. Další stupeň požadavků týkajících se obnovitelných zdrojů a primární energie by byl ve verzi projektů od roku 2017, do realizace by se promítly od roku 2019, což je požadavkem směrnice. Zatím není vyloučena ani implementace návrhu Ministerstva životního prostředí na rychlejší a významnější změny - např. zavedení nízkoenergetického standardu pro všechny budovy stavěné po 1. lednu 2013 (měrná potřeba tepla na vytápění do 50 kWh/m2 rok) a zavedení pasivního standardu od 1. ledna 2020 (měrná potřeba tepla na vytápění do 15 kWh/m2 rok pro bytové domy a do 20 kWh/m2 rok pro rodinné domy). S posuzováním energetické náročnosti budov souvisí také certifikace budov z hlediska udržitelného rozvoje. Možná jste se již setkali s certifikáty BREEAM, LEED nebo SBToolCZ. Tyto certifikáty se zpracovávají zejména pro velké budovy zahraničních investorů. Více informací najdete na našem novém webu www.ekologiestaveb.cz. Na stejném webu naleznete také informace i o jiných službách, které Vám můžeme v oblasti životního prostředí nabídnout - například Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA).

Všechny výše zmiňované energetické dokumenty zpracováváme ve skupině Atelieru DEK. Proto neváhejte kontaktovat vašeho technika a domluvte s ním nejvýhodnější cenu pro Vás.
Partneři programu