Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

REKONSTRUKCE VENKOVNÍHO BAZÉNU V JAROMĚŘICÍCH NAD ROKYTNOU

V dnešním článku se budeme zabývat prováděním rekonstrukcí veřejných koupališť i domácích bazénů. Často se setkáváme s tím, že nosné konstrukce bazénů tvoří zároveň izolační vrstvu (betonové konstrukce, laminátové bazény apod). Někdy se již od začátku potýkají s netěsnostmi (dilatační spáry u betonových konstrukcí) a někdy prostě jen dosluhují, a je potřeba obnovit i jejich estetickou funkci. V článku Vám ukážeme rekonstrukci dvou bazénů na Vysočině pomocí hydroizolační bazénové fólie ALKORPLAN.

Bazén je součástí veřejného venkovního koupaliště, které je využíváno lidmi z širokého okolí. Původní těleso bazénu bylo tvořeno železobetonovou konstrukcí /foto č.1/.

Foto 1
Foto 1. Původní bazén

Vzhledem k velikosti bazénu byla konstrukce v pravidelných rastrech dilatována. Dilatační spáry byly vyplněné pěnovým polystyrenem a na povrchu elastickým tmelem /foto č.2,3/. I přes několik oprav bazénové vany každoročně docházelo ke stále větším únikům vody. Současně koupaliště vyžadovalo zlepšit estetický vzhled /foto č.4,5/. Proto se provozovatel bazénu rozhodl provést novu hydroizolační vrstvu z povlakové izolace.

Foto 2
Foto 2. Praskliny v místě dilatací
Foto 3
Foto 3. Dilatační spára po odstranění tmelu

Byli jsme zástupci města Jaroměřice nad Rokytnou přizvání ke zpracování návrhu řešení izolace bazénu. Byl zpracován technologický postup pro opracování bazénovou fólií ALKORPLAN. Následně se technik Atelieru DEK v průběhu celé rekonstrukce podílel na kontrolách při provádění díla.

Foto 4
Foto 4. Poškozená konstrukce bazénu
Foto 5
Foto 5. Zkorodované kovové prvky okolo trysky

Pro rekonstrukci bazénu byla vybrána zkušená realizační firma. Před vlastní montáží izolačních fólií byla provedena oprava bazénové vany. Poškozené části betonové konstrukce byly opraveny reprofilační maltou, bylo provedeno i nové přetěsnění dilatačních spár. Na povrchu betonové konstrukce se nacházely prohlubně, ale také zdrsněná místa. Takovéto nerovnosti podkladu je možné před pokládkou fólií překrýt vrstvou extrudovaného polystyrenu, aby nedošlo k prokreslení nerovností do fólie. Tento způsob se využívá zejména u bazénů, které jsou obložené keramickým obkladem. V tomto případě byla plocha přebroušena. Betonová konstrukce bazénu bude mít nadále pouze nosnou funkci. Hydroizolační vrstvu bazénu bude nově vykonávat bazénová fólie Alkorplan Super 2000.

Foto 6
Foto 6. Dezinfikování podkladu před pokládkou textilie
Foto 7
Foto 7. Pokládání textilie bez přesahů

Po úpravách betonové konstrukce bazénu byl podklad vydezinfikovaný /foto č.6/ a následovala pokládka ochranné textilie /foto č.7/. Protože se na podkladu stále nacházely nerovnosti, byla použita textilie s vyšší plošnou hmotností 1000 g/m2 (standartně se používá 500 g/m2). Aby se ve fólii neprokreslily přesahy textilie, byla pokládána na sraz. V místě spojů byla k podkladu fixována kontaktním lepidlem.

Veškeré prostupy fólií byly řešeny systémem pevných a volných přírub. Pro trysky a skimmery byly použité plastové prvky. Klouzačka a žebříky byly připevněné k ocelovým kotevním deskám pomocí volné příruby/foto č.8-12/.

Foto 8
Foto 8. Osazené pevné části přírub
Foto 9
Foto 9. Příruba zarovnaná s povrchem betonové konstrukce
Foto 10
Foto 10. Pevná příruba pod ochrannou textilií
Foto 11
Foto 11. Šrouby vystupující z příruby pro připevnění žebříku
Foto 12
Foto 12. Osazený žebřík
Foto 13
Foto 13. Vnitřní koutová lišta

Napojení fólie ze dna na stěny se standardně provádí tak, že se se okraje dna podsunou pod přesahy fólie, která je zavěšená na stěnách a přesahy se svaří. V tomto případě byly navíc vzhledem k velikosti bazénu a většímu sklonu dna v koutech připevněné poplastované plechy, na které byla fólie navařena. Zamezilo se tím možnému posunu a následnému zvrásnění fólie. Tento způsob s koutovou lištou se používá také u zaoblených nebo tvarově členitých bazénů /foto č.13/.

Je třeba zdůraznit, že opracování bazénových fólií zvládne pouze velmi zkušený izolatér. Fólie bude trvale vystavená působení tlakové vody. Technologie svařování je stejná jako u střešních fólií z měkčeného PVC, ale základní detaily jako např. rohy a kouty se opracovávají jiným způsobem, bez použití tvarovek, přičemž je kladen důraz na estetický výsledek. Při nepovedeném sváru není vždy možné místo překrýt novou záplatou. Na jiných bazénech jsme zažili i situace, kdy se izolatér pokusil zakrýt nepovedené místo na fólii záplatou ve tvaru delfína z jinak barevné fólie. Ne vždy se však investorovi bude líbit bazén plný delfínů. V našem případě i díky kvalitní práci zkušené realizační firmy je bazén bez záplat (realizaci prováděla firma Josef Adam spol. s r.o., Třebíč).

Foto 14
Foto 14. Fólie zavěšená na stěně bazénu
Foto 15
Foto 15. Bazén opracovaný fólií ALKORPLAN SUPER 2000

Součástí oprav koupaliště byla nejen aplikace izolační fólie, ale také rekonstrukce a obměna sběrného potrubí filtrace. Po provedení úprav byly pozorovány rozdíly ve spotřebě vody při provozu bazénu. Bazén má rozměry 50x30m a objem 2200m3. Při přepočtu na stejné množství provozních dnů koupaliště v předchozích letech byla dříve spotřeba vody 13000m3/rok a po úpravách byla spotřeba 3200m3/rok. Díky úsporám množství vody budou mít úpravy rychlou finanční návratnost.

Rekonstrukce bazénu proběhla před letní sezónou v roce 2011. Dle informací od investora od té doby probíhá provoz bez závad či problémů a investor je spokojen s vhodně zvolenou technologií opravy.

Foto 16
Foto 16. Koupaliště v provozu po čtyřech letech od instalace fólie

RENSTRUKCE BAZÉNU U RODINNÉHO DOMU

Fólie z měkčeného PVC lze použít také pro novostavby nebo opravy bazénů menšího rozsahu. Příkladem je bazén na zahradě rodinného domu. Těleso bazénu je ze svařovaných polypropylenových desek a je kryté posuvným zastřešením. Po několikaletém fungování se začaly projevovat ztráty vody způsobené netěsnostmi a současně došlo ke ztrátě barvy bazénu.

Foto 17
Foto 17. Původní stav bazénu, schody

V tomto případě nebylo nutné nosnou konstrukci bazénu upravovat a byla na ni přímo aplikována fólie ALKORPLAN 3000 PERSIA MODRÁ. Bazénovou fólií se bez problémů dají opracovat téměř jakékoli tvary podkladní bazénové konstrukce.

Foto 18
Foto 18. Schody opracované poplastovaným plechem, plech nad vodní hladinou v modré barvě
Foto 19
Foto 19. Separační textilie přilepená k původní konstrukci
Foto 20
Foto 20. Fólie zavěšená na stěnách
Foto 21
Foto 21. Nášlapy schodiště opracované protiskluzovou fólií se stejným barevným dekorem
Foto 22
Foto 22. Dokončený bazén

Poděkování: Izolatérské firmě Josef Adam spol. s r.o., Třebíč, která v obou případech prováděla kvalitní realizaci bazénové fólie

Autor:

David Svoboda David Svoboda, Technik Atelieru DEK v regionu Vysočina (pobočky Jihlava, Pelhřimov, Třebíč)
V Atelieru DEK pracuje od roku 2004
david.svoboda@dek-cz.com, +420 737 281 283
Partneři programu