Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

REKONSTRUKCE PLOCHÉ STŘECHY MATEŘSKÉ ŠKOLY

Rekonstrukce ploché střechy byla realizována v rámci celkové revitalizace objektu mateřské školy v Opatovicích u Hranic. Na akci jsme se měli možnost podílet již od samého počátku, technik Atelieru DEK úzce spolupracoval jak s projektantem ve fázi příprav technické dokumentace, tak s realizační firmou formou konzultací přímo na stavbě a přípravy výrobní dokumentace.

Celková revitalizace objektu mateřské školy byla zahájena přípravnými pracemi v rámci projekční činnosti kanceláře Ing. Bronislava Hostaši v roce 2012. Navrhované energetické a regenerační opatření se týkalo také ploché střechy objektu, která byla tou dobou na hranici životnosti a měla nevyhovující tepelnětechnické parametry. Při návrhu její rekonstrukce byl projektantem osloven technik Atelieru DEK v rámci poskytované technické podpory.

Foto 1
Foto 1. Pohled na stav původní střechy

Konstrukce ploché střechy byla jednoplášťová s klasickým pořadím vrstev. Odvodnění bylo na plochou střechu poměrně netradičně řešeno do podokapních žlabů, spád střešních rovin činil cca 1-2 %. Na povrchu střechy se vyskytovali trhliny či praskliny /foto č.2/.

Pro ověření skutečné skladby střešní konstrukce jsme doporučili provedení kontrolních sond.

Foto 2
Foto 2. Trhliny na povrchu hydroizolace
Foto 3
Foto 3. Sonda do střešního pláště

Hydroizolace byla tvořena souvrstvím oxidovaných asfaltových pásů. Mocnost souvrství a počet asfaltových pásů napovídal, že již dříve docházelo k násobné obnově hydroizolační funkce. Původní asfaltové souvrství bylo nataveno na podkladní cementové mazanině. Pod ní se nacházel tepelněizolační a spádový násyp ulehlé škváry. Tato vrstva byla částečně odvětrána litinovými větracími komínky napojenými na kanálky z dutých cihel. Při provádění sond byla v těchto místech zjištěna mírná vlhkost. Vzhledem ke stavu střešní krytiny a zejména napojení na prostupující konstrukce komínků mohla být způsobena zatékání, nebo i kondenzací v chladnějším období. Její množství nebylo kritické a neprojevovala se vlhkostními poruchami v interiéru. Pod škvárou se nacházela železobetonová stropní konstrukce na jejímž horním povrchu nebyla v sondách nalezena žádná vrstva tvořící parozábranu. Toto skladba je u obdobně starých staveb celkem běžnou skutečností.

Foto 4
Foto 4. Pohled do sondy
Foto 5
Foto 5. Odhalený větrací komínek

Na žádost projektanta jsme provedli v souvislosti se získanými informacemi tepelnětechnické posouzení stávající skladby a návrh rekonstrukce střechy. Po domluvě s investorem byl akceptován požadavek na ponechání stávající skladby střešní konstrukce. Vzhledem k celkové revitalizaci objektu spojenou s energeticky úspornými opatřeními bylo navrženo dodatečné zateplení a to za dodržení podmínek funkční, jednoplášťové střechy. V rámci projektu bylo navrženo zateplení tepelnou izolací EPS 100 S. Bylo využito možnosti navýšit nedostatečné sklonové poměry pomocí spádových klínů ve sklonu 2% a zlepšit tak odtok vody z povrchu střechy (výsledný sklon tak bude větší něž 3%). Hydroizolace byla zvolena v souladu s původní, tedy souvrství asfaltových pásů. Stabilizace skladby byla navržena mechanickým kotvením, do stávající cementové mazaniny. Tomuto rozhodnutí předcházelo provedení tahových zkoušek pro ověření dostatečné únosnosti podkladu.

V rámci technické podpory Atelieru DEK byl proveden výpočet sání větru a určení množství kotevních prvků.

Obr. 1
Obr. 1 schéma kotevních oblastí

Práce na rekonstrukci střešního pláště byly zahájeny vyrovnáním původního povrchu, napenetrováním asfaltovou emulzí DEKPRIMER a následným natavením nové parotěsnicí vrstvy z SBS modifikovaného asfaltového pásu GLASTEK 40 SPECIAL MINERAL. Tento pás sloužil zároveň jako funkční odvodněná provizorní hydroizolace.

Foto 6
Foto 6. Parozábrana a provizorní hydroizolační vrstva

V rámci systémových řešení nabízených na stránkách technické podpory programu DEKPARTNER byl projektantem zvolen drobně modifikovaný detail skladby DEKROOF 05 u okapu střechy s možností odvodnění provizorní hydroizolace během realizace pomocí odtokových trubic v místě zateplené římsy. Toto řešení následně poskytuje možnost kontroly v případě poruchy hlavní hydroizolační vrstvy a odhalení eventuálního zatékání do vrstev tepelné izolace.

Obr. 2
Obr. 2 Detail okapu se signalizačním přepadem

Zkušená realizační firma přenesla navržené řešení do praxe takřka bezezbytku. Využila při opracování detailu systém desek OSB a tepelnou izolaci XPS, pomocí montážního mechanického kotvení se jí podařilo realizovat provizorní hydroizolaci tak, že při následných deštích nedošlo k zatečení srážek z plochy střechy do realizovaného detailu římsy a voda byla signalizačními trubicemi vyvedena mimo rekonstruovanou střechu.

Foto 7
Foto 7. Odvodnění uvnitř detailu
Foto 8
Foto 8. Provizorní odvodnění ze strany fasády

Následně byl detail opracován klempířskými prvky a v ploše realizována tepelná izolace z EPS 100S ve formě rovných desek a spádových klínů. Pro tyto účely byl na základě projektu pro potřeby realizační firmy vypracován Atelierem DEK kladečský plán spádových dílců. Montážní stabilizace dílců tepelné izolace byla prováděna polyuretanovým lepidlem PUK.

Obr. 3
Obr. 3 Výkres spádových klínů

První vrstva hydroizolačního souvrství byla realizována ze samolepicího SBS modifikovaného asfaltového pásu GLASTEK 30 STICKER PLUS. Nově navržené střešní souvrství bylo mechanicky kotveno přes první hydroizolační pás, kotvy byly následně převařeny přířezy asfaltového pásu, za účelem zachování celistvosti první vrstvy hydroizolačního souvrství.

Foto 11
Foto 11. Pohled na dokončenou hydroizolaci ELASTEK 40 FIRESTOP

Vzhledem k požadavku požárního specialisty bylo nutno v části střechy těsně sousedící s vedlejším objektem dodržet požadavek na nešíření plamene po povrchu střechy. Za tímto účelem byl jako finální vrstva hydroizolačního souvrství zvolen SBS modifikovaný asfaltový pás s retardéry hoření ELASTEK 40 FIRESTOP. Daná skladba při použití tohoto pásu splňuje požadavky na chování při vnějším požáru klasifikace B ROOF (t3).

Foto 12
Foto 12. Detail signalizačního přepadu po dokončení fasády

Dle současných dostupných informací je stavba funkční a je užívána ke spokojenosti investora.

Poděkování: projektantovi akce Ing. Bronislavu Hostašovi a realizační firmě BETY - stavby, izolace a služby, s.r.o., za možnost spolupráce s nimi a aktivní přístup

Autor:

Ing. Tomáš Kafka Ing. Tomáš Kafka, Technik Atelieru DEK v regionu Olomouc, Přerov, Prostějov
V Atelieru DEK pracuje od roku 2007, mezi oblíbené specializace patří hydroizolační konstrukce střech a spodní stavby
tomas.kafka@dek-cz.com, +420 739 488 085
Partneři programu