Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

REKONSTRUKCE PLOCHÉ STŘECHY TĚLOCVIČNY SPORTOVNÍHO GYMNÁZIA

Zveřejněno: 19. 11. 2015

V dnešním článku si ukážeme průběh rekonstrukce ploché střechy tělocvičny sportovního gymnázia v Jablonci nad Nisou. Investor s projektantem oslovili ATELIER DEK s požadavkem vypracování odborného posudku komplexního posouzení střechy a na technické konzultace při vlastní rekonstrukci ploché střechy.

foto 1
Foto 1. Budova tělocvičny
foto 2
Foto 2. Pohled na původní střešní konstrukci

V roce 2002 byla provedena celková revitalizace objektů sportovního gymnázia. Na budově tělocvičny bylo již v záruční době zjištěno zatékání vody do interiéru v místě vtoků střechy. V rámci záručních oprav byl na  celé ploše střechy bodově nataven druhý SBS modifikovaný asfaltový pás s břidličným posypem a bylo provedeno tmelení detailu napojení asfaltového pásu na tvarovku vtoku. Ale i po opravách docházelo zejména v době tání sněhu opakovaně s určitou časovou prodlevou k zatékání do interiéru tělocvičny a to hlavně u vnitřních vtoků.

V rámci odborného posudku byly provedeny průzkumné sondy na zjištění skladby střechy a jejího stavu, komplexní posouzení střechy včetně tepelnětechnického posouzení a variantní návrh opravy střechy.

PŮVODNÍ KONSTRUKCE STŘECHY

Střecha jednopodlažního objektu tělocvičny je konstrukčně řešena jako plochá, jednoplášťová, nepochůzná sedlového tvaru. Odvodnění je umístěno v rozích střechy a tvoří ho 4 vnitřní vtoky. Střecha je po celém svém obvodu ukončena atikou.

Nosnou konstrukci haly tělocvičny tvoří ocelová rámová konstrukce, nosnou vrstvu střechy tvoří žebírkové panely. Nosná vrstva je díky tvaru rámů ve spádu 2%. Cca 1,2 m od podélné atiky je provedeno bezespádé úžlabí.

foto 3
Foto 3. Nosná konstrukce střechy z tenkostěných panelů
obr 1
Obr. 1. Schéma spádování v příčném řezu

V rámci odborného posudku byly z exteriéru v místě úžlabí provedeny dvě sondy do skladby předmětné střechy. Hlavní hydroizolační vrstvu tvořily dva SBS modifikované asfaltové pásy a jeden podkladní oxidovaný pás, vrchní SBS modifikovaný pás nebyl plnoplošně nataven, mezi oběma pásy byla nalezena voda.

Původní tepelnou izolaci tvořily desky z EPS tloušťky 90 mm s nakašírovaným oxidovaným asfaltovým pásem. Polystyrenové dílce byly lepeny bodově k podkladu lepidlem, přesná materiálová báze nebyla určena (pravděpodobně na bázi polyuretanu). V jedné sondě byl pěnový polystyren nalezen vlhký.

Na pozici parotěsnicí vrstvy byl nalezen bodově natavený oxidovaný asfaltový pás, vyztužený skleněnými vlákny. V místě sondy byl zjištěn nesoudržný spoj tohoto pásu. Systémové odvodnění pásu nebylo zjištěno.

foto 4
Foto 4. Zvrásnění v rozích a utiky
foto 5
Foto 5. Netěsnosti spojů (u atiky)

Stručné hodnocení stavu střechy:

  • na povrchu hlavní hydroizolační vrstvy dochází k zadržování srážkové vody a tvorbě kaluží;
  • na povrchu hydroizolace se tvoří výrazné vrásy a boule, zejména v rozích a u atik;
  • desky EPS jsou nedostatečně stabilizovány k podkladu (bodové lepení);
  • byla nalezena vlhkost ve skladbě střechy;
  • u vtoku v interiéru dochází k tvorbě vlhkostních map, dochází k zatékání do interiéru;
  • nesouvislá parotěsnicí vrstva, zřejmě ne plně soudržná s podkladem

Zřejmě zásadním problémem uvedené střechy byla nedostatečná stabilizace střešních vrstev vůči účinkům sání větru. Tomu nasvědčuje výrazné zvrásnění v rozích a u atik střechy. Vrchní SBS modifikovaný pás nebyl plnoplošně nataven k podkladu, desky z EPS byly jen bodově lepeny neurčeným lepidlem k zřejmě ne plně soudržnému asfaltovému pásu na pozici parozábrany.

REKONSTRUKCE

V odborném posudku bylo navrženo několik variant řešení, všechny víceméně předpokládaly nutnost odstranění současných vrstev střešní konstrukce. Otázkou zůstávala forma stabilizace nově navržených vrstev. Malá tloušťka nosných žebírkových panelů neumožňovala reálně systém mechanického kotvení, ze statického důvodu byla vyloučena i možnost přitížení. Nakonec byl tedy opět zvolen systém vzájemného lepení vrstev.

Střecha se nachází ve III. větrové oblasti s referenční rychlostí větru 27,5 m/s. Byl navržen léty osvědčený způsob lepení horkým asfaltem AOSI (asfalt oxidovaný stavebně izolační).

foto 6
Foto 6. Odstranění hydroizolačního souvrství
foto 7
Foto 7. Mezera mezi EPS a atikou, nesoudržný pás u atiky
foto 8
Foto 8. Odstranění nesoudržné parotěsné vrstvy
foto 9
Foto 9. Detail vtoku

Na začátku roku 2015 byla provedena projektová dokumentace (zpracoval Ing. Marcel Folc), technik Atelieru DEK byl přizván s požadavkem na upřesnění skladby ploché střechy s provedením spádových klínů v úžlabí. V červenci došlo k realizaci, kde probíhala technická podpora při pokládce nových vrstev střechy.

Tabulka 01. Skladba ploché střechy (od exteriéru):

Č. Vrstva Funkce vrstvy Tloušťka
[mm]
1
Nově navržená
Pás z SBS modifikovaného asfaltu s nosnou vložkou z polyesterové rohože podélně vyztužené skleněnými vlákny
ELASTEK 50 SPECIAL DEKOR
(celoplošně natavený k podkladu)
Hydroizolační 5,2
2 Samolepící pás z SBS modifikovaného asfaltu s nosnou vložkou ze skleněné tkaniny.
GLASTEK 30 STICKER ULTRA
(celoplošně nalepen k podkladu)
3
3 Desky z expandovaného pěnového samozhášivého stabilizovaného polystyrenu EPS 100 S Stabil s napětím v tlaku při 10% deformaci > 100 kPa
(Stabilizovány k podkladu lepením horkým asfaltem)
Tepelněizolační 200
4 Pás z SBS modifikovaného asfaltu s nosnou vložkou z AL fólie kašírovanou skleněnými vlákny
GLASTEK AL 40 MINERAL
(natavený k podkladu)
Parotěsnicí, provizorní hydroizolace 4
5 Nátěr asfaltovou emulzí
DEKPRIMER
Penetrační Spotřeba 0,3 kg/m2
6 Železobetonové žebírkové panely Nosné -

foto 10
Foto 10. Provedení parotěsnicí vrstvy GLASTEK AL 40 MINERAL
foto 11
Foto 11. Lepení desek EPS horkým asfaltem

Po odstranění celé skladby byly nosné žebírkové panely očištěny a spáry mezi panely překryty přířezy z asfaltového pásu, takto byl podklad připraven na penetrační nátěr. Vrstva parozábrany a provizorní hydroizolace byla provedena z bodově nataveného asfaltového pásu GLASTEK AL 40 MINERAL.

Desky tepelné izolace byly lepeny horkým asfaltem AOSI 85/25. Tyto asfalty se zpracovávají při teplotě 130 – 170°C (pro pěnové sklo 200 – 220°C). Tento způsob lepení klade nejmenší nároky na dodržení technologie (nerovnost podkladu, povětrnostní podmínky, spotřeba, atd.).

Fotodokumentace z rekonstrukce střechy

foto 12
Foto 12. Lepení desek EPS horkým asfaltem
foto 13
Foto 13. Broušení desek EPS
foto 14
Foto 14. Realizace první vrstvy hydroizolace ze samolepícího pásu GLASTEK 30 STICKER ULTRA
foto 15
Foto 15. Vnitřní vtok mimo osu žlabu
foto 16
Foto 16. Hotový žlab
foto 17
Foto 17. Celkový pohled na hotovou plochou střechu

Rekonstrukce střechy probíhala v červenci a srpnu roku 2015, kdy v České republice panovala enormní dlouhotrvající horka. Přesto realizační firma PROREKO provedla rekonstrukci v souladu s doporučenými technologickými postupy a ve slíbeném termínu.



Autor:

Petr Nosek Petr Nosek, technik Atelieru DEK v regionu Liberec, Česká Lípa a Mladá Boleslav.
V Atelieru DEK pracuje od roku 2003
petr.nosek@dek-cz.com, +420 731 281 248
Partneři programu