Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

REKONSTRUKCE POCHŮZNÉ TERASY GALERIE MÁNES

Zveřejněno: 22. 10. 2013

Celková rekonstrukce budovy byla plánována na období 2012 – 2013 a koncepčně se vrací k původnímu architektonickému i funkčnímu uspořádání s nejvyšší technologické úrovní danou požadavky dnešní doby.

Něco málo z minulosti - Galerie Mánes je slavnou pražskou historickou výstavní síní, jejíž vznik je datován rokem 1930. Vznikla v budově legendárního Spolku výtvarných umělců Mánes podle projektu Otakara Novotného. Budova byla postavena v čistě funkcionalistickém stylu a dodnes je jedním z nejvýraznějších architektonických prvků na břehu Vltavy a jedním z nejvýznamnějších center společenského a kulturního života.

V posledních letech byl provoz výstavní síně do značné míry limitován. Prostory nesplňovaly požadavky, které jsou v současnosti kladeny na moderní výstavní síně (klimatizace, vytápění, osvětlení, zabezpečení apod.).

foto 2
foto 1. celkový pohled na galerii Mánes
foto 3
foto 2. vizualizace návrhu, HMArchitekti a studio Najbrt

Generálním projektantem stavebních úprav Galerie Mánes se stala architektonická kancelář HMArchitekti s.r.o, projekt stavební části zpracovávala projekční kancelář STAVAŘI s.r.o. S touto kanceláří technik ATELIERU DEK Pavel Chlum v rámci technické podpory DEKPARTNER konzultoval návrhy skladeb střech. V našem článku se zaměříme na návrh a provedení pochůzné terasy, která bude součástí obnovené restaurace a kavárny otevřené na Žofínský ostrov.

Zvláštností této skladby je, že se pod její nosnou částí (na stropě budoucí restaurace) nacházejí fresky, jejichž autorem je český kubistický malíř, grafik a sochař Emil Filla. Z tohoto důvodu byly na skladbu terasy kladeny požadavky na vyšší hydroizolační bezpečnost (vytvoření funkční pojistné hydroizolační vrstvy). Zásadním požadavkem bylo i maximální možné zamezení rizika zatečení v průběhu rekonstrukce střechy. Z tohoto důvodu byla nad budoucí terasou provedena konstrukce provizorního zastřešení. Šlo o maximální ochranu zmiňovaných fresek na stropu nosné konstrukce terasy. Toto zastřešení muselo být namontováno nad terasou od samotného počátku opravy, tedy před vybouráním původních vrstev skladby střechy.

foto 3
foto 3. zakryté fresky pod předmětnou terasou
foto 4
foto 4. konstrukce provizorního zastřešení

Návrh skladby procházel v rámci konzultací několika změnami. Předpokladem bylo odstranění všech původních vrstev střešní skladby až na nosnou konstrukci. Hlavním omezením byla maximální výška skladby daná architektonickým požadavkem na maximální výšku atiky a nutností respektování původního systému odvodnění. Z toho vycházel i požadavek na nižší spád povlakové hydroizolace.


Výsledná navržená a realizovaná skladba:

  • betonové dlaždice 400x400xx400, kladené na rektifikační podložky 150 -320 mm
  • ochranná textilie z polypropylenových vláken 500g/m2 - FILTEK 500
  • Hydroizolační folie z měkčeného PVC se skleněnou výztužnou vložkou tl.1,8mm - DEKPLAN 77
  • separační textilie z polypropylenových vláken 300g/m2 - FILTEK 300
  • perimetrický polystyren EPS 200 tl. 160 mm, lepeno k podkladu - DEKPERIMETR
  • SBS modifikovaný samolepící asfaltový pás 3 mm, pojistná hydroizolace - GLASTEK 30 STICKER PLUS
  • EPS 200 S spádové klíny ve spádu 1,2%, 20 – 190 mm - EPS 200 S Stabil
  • parozábrana a provizorní hydroizolace z SBS modifikovaného pásu s AL vložkou 4mm - ROOFTEK AL MINERAL
  • penetrace povrchu - DEKPRIMER
  • stávající železobetonová stropní deska
  • omítka se stropními freskami

Realizace

Generálním dodavatelem stavby se na základě veřejné zakázky stala firma Skanska a.s. Další z regionálních techniků Atelieru DEK v Praze Josef Kurka poté spolupracoval s realizační firmou SIOS s.r.o., jednou ze subdodavatelských firem, která konkrétně realizovala skladbu předmětné terasy. Přímo na stavbě byly řešeny a konzultovány jednotlivé detaily či technologie, součástí podpory byl i návrh spádových klínů.

foto 5
foto 5. nerovnosti podkladu
foto 6
foto 6. zaměření pro návrh vyrovnání

Před samotnou realizací nové skladby střechy bylo potřeba provést vybourání (odtěžení) všech vrstev, a to až na nosnou konstrukci střechy. Jelikož nic nemůže být tak jednoduché, jak se navrhne, i zde nastal drobný problém. Tato nosná konstrukce vykazovala značné nerovnosti, které bylo třeba vyrovnat. Vzhledem k tomu, že se pod nosnou konstrukcí nacházejí ony vzácné fresky, provedla se nejprve pokládka asfaltového pásu ROOFTEK AL MINERAL, plnícího funkci parozábrany a dočasné hydroizolace. Poté následovalo vyrovnání nerovností podkladu pěnovým polystyrénem EPS 200 S v příslušných tloušťkách. Následovalo vytvoření spádu za pomocí spádový klínů vyrobených z pěnového polystyrénu EPS 200 S. V Atelieru DEK byl vytvořen kladečský plán pro výrobu a následný klad těchto klínů.

foto 7
foto 7. parozábrana a dočasná hydroizolace z asfaltového pásu ROOFTEK AL Mineral
foto 8
foto 8. vyrovnání podkladu pod spádové klíny
foto 9
foto 9. vytvoření úžlabí ve spádových klínech
foto 10
foto 10. GLASTEK 30 STICKER PLUS, pojistná hydroizolace

Z důvodu požadavku na zvýšenou hydroizolační bezpečnost bylo nutno provést pojistnou hydroizolaci. Jelikož stávající železobetonová stropní deska byla konstruovaná jako rovný prvek, pojistná hydroizolace byla provedena až na spádových klínech ze samolepícího SBS modifikovaného asfaltového pásu GLASTEK 30 STICKER PLUS. Toto řešení bylo ověřeno tepelnětechnickým posouzením, podmínkou je právě umístění parozábrany na spodním líci tepelné izolace.

Dalším zajímavým bodem navržené skladby je použití desek DEKPERIMETR. Jedná se o desky s uzavřenou povrchovou strukturou a výrazně nižší dlouhodobou nasákavostí. Použití bylo zvoleno i z důvodu drenážního rastru na jeho povrchu, který v případě defektu hlavní vodotěsnící vrstvy umožní odtok vody po pojistné hydroizolaci do vícestupňového odvodňovacího prvku. Tímto jednoduchým způsobem byla vytvořena bezpečná jednoplášťová skladba střechy s pojistnou hydroizolační vrstvou.

foto 11
foto 11. pokládka desek DEKPERIMETR
foto 12
foto 12. vybroušení všech nerovností na povrchu desek

Poté byly aplikovány všechny vrstvy v souladu s navrženou skladbou střechy. Pro zvýšení hydroizolační bezpečnosti byla použita povlaková hydroizolace z fólie z měkčeného PVC v tl. 1,8 mm (jedná se o nestandardní tloušťku fólie, běžně se používá tl. 1,5 mm).

foto 13
foto 13. hlavní hydroizolační vrstva v systému DEKPLAN 77
foto 14
foto 14. pohled na střechu po odstranění zastřešení

Zajímavým detailem bylo opracování obdélníkové nosné konstrukce pro zábradlí. Protože se na střeše nacházelo velké množství stejných detailů, dohodla se realizační firma SIOS s.r.o. s místním Technikem ATELIERU DEK Josefem Kurkou na relativně netradičním řešením tohoto detailu spočívajícím v zakázkové výrobě doplňkových tvarovek. Toto jsme si s realizační firmou mohli dovolit, protože jsme měli dostatek prostoru na kvalitní přípravu, která pak realizační firmě v době fyzického opracování zmiňovaného detailu uspořila mnoho času. V neposlední řadě se jedná také o hydroizolačně bezpečnější a spolehlivější řešení.

foto 15
foto 15. zakázková tvarovka systému DEKPLAN
foto 16
foto 16. aplikace tvarovky v detailu prostupu zábradlí
foto 17
foto 17. celkový pohled na terasu po pokládce dlažby na rektifikační terče

Jeden z důležitých dílčích cílů byl splněn, při rekonstrukci terasy nedošlo k zatečení do interiéru a tedy hlavně k poškození stropních fresek. Dle současných dostupných informací je terasa funkční a bez zjevných vad či poruch.



Autor : Josef Kurka, regionální technik Atelieru DEK

Zdroj: www.ncvu.cz – oficiální stránky Nadace českého výtvarného umění – provozovatele galerie Mánes
Partneři programu