Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

ŠIKMÉ A OBLOUKOVÉ STŘECHY S HYDROIZOLAČNÍ FÓLIÍ Z MĚKČENÉHO PVC A PROFILEM ALKORDESIGN

V dnešní době se stále více řeší architektonický vzhled jak celé stavby tak i střešní konstrukce. Často jsme jako technici postaveni před požadavek na funkční technické řešení při splnění architektonických představ o tvaru střechy či typu střešní krytiny. Jednou z možností je i u šikmých střech provedení jednoplášťové nevětrané střechy s hlavní vodotěsnící vrstvou z mechanicky kotvené hydroizolační fólie, z měkčeného PVC DEKPLAN 76 či barevné ALKORPLAN 35 176. Řešení pomocí funkční jednoplášťové střechy s klasickým pořadím vrstev přináší některé nesporné výhody. Není nutno řešit větrání střechy včetně detailů přiváděcích a odváděcích větracích otvorů, vyšší těsnost krytiny, provedení parotěsnících a vzduchotěsnících vrstev na pevném podkladu apod. Pro imitaci vzhledu tradičních plechových krytin spojovaných na stojaté drážky lze použít profil ALKORDESIGN.

Profil ALKORDESIGN je možno použít všude tam, kde je krytina viditelná z terénu a je přáním investora vzhled střechy imitující plechovou krytinu spojovanou na stojatou drážku (falcovaná krytina). Ohebnost profilu umožňuje použití na rozmanitých geometriích střech jako např. změny sklonů, oblouky a detaily.

foto 1
Foto 1. Oblouková střecha v barvě terracota
foto 2
Foto 2. Šikmá střecha v barvě antracit + ALKORDESIGN

Pro vytvoření hydroizolační vrstvy střech z PVC-P folie ze sortimentu DEK Stavebnin se používá folie DEKPLAN 76 v tloušťce 1,5mm o šířce folie 1,05 ; 1,6 a 2,1 m, standardem je šedá barva. Pokud si zákazník přeje jinou barvu střechy, tak může použít PVC-P folii ALKORPLAN 35 176. Tyto folie mají tloušťku 1,5mm a jsou pouze o šířce 1,05 m. Pro použití doporučujeme šířku 1,05 m, tato šířka se nejvíce přibližuje roztečím u stojaté drážky plechové krytiny.

Profil AKORDESIGN / Obr. 1. / a PVC-P folie jsou k dispozici v těchto barvách : šedá, pálená hlína (terracotta), zelená měď, antracit, metal měď a metal stříbro. Ve stejných barvách se dodávají detailové tvarovky, poplastované plechy a doplňky. Profily ALKORDESIGN jsou k dispozici ve dvou velikostech L a XL, v délce 3 m. / Obr. 2. /.

obr 1
Obr. 1. Barevné varianty profilu ALKORDESIGN
obr 2
Obr. 2. schéma profilu ALKORDESIGN

Hydroizolační vrstvu je možné provést bez tepelné izolace, přes separační textilii FILTEK 300 přímo na podklad (u dřevěného podkladu kolmo na směr kladení prken) a nebo také s výhodou použití jednoplášťové střechy se zateplením pomocí tepelné izolace z pěnového polystyrenu EPS 100 a nebo PIR desek TOPDEK 022 PIR. Při zateplení střechy se na podklad provádí parotěsnící vrstva ze samolepících asfaltových pásů TOPDEK AL BARRIER (popřípadě GLASTEK 30 STICKER PLUS). Schéma skladby střechy se zateplením s izolací nad krokvemi najdete také v aktuálním vydání Katalogu DEK Stavebnin pod označením DEK 209-15-05 / Obr. 3. /. Krov může být proveden jako pohledový z hoblovaného dřeva (viz skladba DEKROOF 07 a nebo opatřen (i z požárních důvodů) sádrokartonovým podhledem.

obr 3
Obr. 3. - DEK 209-15-05 - ŠIKMÁ STŘECHA S IZOLACÍ NAD KROKVEMI A KRYTINOU Z PVC FÓLIE ALKORPLAN 35 176

Výhody profilu ALKORDESIGN oproti klasické plechové falcované krytině :

  • vyšší těsnost krytiny z PVC-P folie;
  • nižší difúzní odpor;
  • možnost realizace jednoplášťové střechy bez větrané mezery;
  • rychlejší montáž;
  • nízká hmotnost;
  • oproti tradiční plechové krytině omezení šíření hluku z exteriéru do interiéru;
  • cena;
  • stálobarevnost.

foto 3
Foto 3,4. Pultové střechy v antracit barvě + ALKORDESIGN

Aplikace profilu ALKORDESIGN se provádí na již hotovou hydroizolační vrstvu střechy z folií DEKPLAN 76 nebo ALKORPLAN 35 176. Tato vrstva musí být provedena dle montážního návodu výrobce. Profily se navaří na folii horkým vzduchem pomocí horkovzdušné pistole. Obvyklé umístění profilů je po spádu střešní roviny. Aplikace se provádí nejlépe hned za spoj PVC folií. Střechy by měly být také opatřeny systémem proti pádu sněhu - sněhovými zachytávači (trubkové, žebříkové, lopatkové, apod.).

foto 5
Foto 5. Navaření profilu ALKORDESIGN pomocí válečku
foto 6
Foto 6. Folie v šedé barvě + ALKORDESIGN

ADAPTACE VÝROBNÍHO OBJEKTU V BLANSKU, ALKORPLAN 35176 TERRACOTA

Na šikmé střeše byly pro střešní okna použity okenní dílce pro systém TOPDEK. Nad okny byly provedeny rozháněcí klíny z tepelné izolace. Folie byla v tomto případě prováděna rovnoběžně s okapem a následně byla dodatečně kotvena kolmo na okap do dřevěných krokví a kotvy byly zapraveny přířezem ze stejné folie. Obecně spíše doporučujeme klad fólie kolmo k okapu.

foto 7
Foto 7. Připravené TOPDEK okenní dílce pro střešní okno
foto 8
Foto 8. Rozháněcí klíny nad střešním oknem
foto 9
Foto 9. Pohled na hotovou folii na střeše v barvě Terarcota
foto 10
Foto 10. Celkový pohled na objekt

ADMINISTRATIVNÍ OBJEKT LETKOV, ALKORPLAN 35176 ANTRACIT + ALKORDESIGN

Na tomto objektu Vám chceme ukázat provádění obloukové a stanové střechy. Obě střechy jsou řešeny s povlakovou hydroizolací z PVC-P folie v barvě antracit + profil ALKORDESIGN. Parozábrana a provizorní hydroizolace je tvořena samolepícím asfaltovým pásem GLASTEK 30 STICKER PLUS, zateplení střech tvoří polystyren EPS 100 a v místě největšího oblouku minerální vata, která byla ze spodní části naříznutá, pro lepší kopírování tvaru obloukové střechy. Okolo střešních oken se provedl zateplovací límec z EPS 100 a přířezy folie pro napojení na hydroizolaci z plochy střechy. Následně byly provedeny profily imitující falcovanou krytinu, ve stejné barvě jako folie – antracit.

foto 11
Foto 11. Provádění tepelné izolace z minerální vaty
foto 12
Foto 12. Límec okolo střešního okna z PVC-P folie
foto 13
Foto 13. Kladení hydroizolace
foto 14
Foto 14. Detail provedení střešních oken ve folii
foto 15
Foto 15,16. Provedení ALKORDESIGNU na obloukové a stanové střeše
foto 17
Foto 17. Pohled na provedené střechy, těsně před dokončením celého objektu


Autor:

Pavel Chlum Ing. Lukáš Klement, technik Atelieru DEK v regionu Opava, Ostrava.
V Atelieru DEK pracuje od roku 2007
lukas.klement@dek-cz.com, +420 739 488 155
Partneři programu