Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

TECHNICI ATELIERU DEK MEZI STUDENTY

Zveřejněno: 10. 6. 2016

Každodenní praxe techniků ATELIERU DEK na stavbách a znalosti o konstrukcích, o skladbách vrstev a o stavebních materiálech - to je nesporně kvalitní náplň přednášek pro studenty středních i vysokých škol se stavebním zaměřením. Technici kromě toho umí i prakticky předvést nebo zajistit praktické předvedení práce s izolačními materiály. Specialisté firmy DEKPROJEKT pak navíc mají bohaté znalosti z diagnostiky staveb, tepelné techniky, techniky prostředí staveb a energetiky.

Technikům i projektantům ATELIERU DEK se dostalo cti podílet se svými vstupy na hodinách mnohých středních škol a několika stavebních fakult. Nově se zapojili i do výuky odborných učilišť. Někde je jejich zapojení do výuky příležitostné, jinam jsou na základě vynikajícího ohlasu zváni pravidelně.

Největší ohlas mají naše přednášky ve spojení s praktickými ukázkami zpracování určitých materiálových skupin. Na takovou formu výuky se výrazně soustřeďuje Katedra technologie staveb Fakulty stavební ČVUT v Praze pod vedením Doc. Ing. Pavla Svobody, CSc. Ten do svých přednášek předmětu Management kontroly staveb již několikrát pozval Ing. Luboše Káně, Ph.D. s výkladem zásad realizace, kontroly provedení a kontroly těsnosti hydroizolačních povlaků a s rozborem příčin poruch hydroizolací. Zájem byl také o výklad principů návrhu a posuzování hydroizolací podle směrnice ČHIS 01 vydané Českou hydroizolační společností ČSSI. Na přednášky Ing. Káně navázala cvičení, kde pražští technici ATELIERU DEK Jan Karásek, Josef Kurka a Ing. Libor Koubek studentům předvedli ukázky zpracování hydroizolačních fólií. Některé z technologických operací si studenti sami vyzkoušeli. Poté si v souladu s náplní předmětu na svých vlastních spojích i na detailech vytvořených našimi techniky sami vyzkoušeli nejobvyklejší metody kontroly provedení a těsnosti. Z fotografií je patrné, že každý měl možnost držet v ruce kromě svařovacího agregátu také kontrolní jehlu i vakuový zvon napojený na vývěvu a každý se podílel na vytvoření a kontrole těsnosti sektoru dvojité hydroizolace. Vyučující hodnotí zapojení našich praktických ukázek do výuky velmi pozitivně. U zkoušek prý studenti odpovídají bez zaváhání i na záludné otázky týkající se technologií a kontrolních metod, které si sami vlastníma rukama „osahali“. A ještě kontrolní otázka: Víte, proč v praktických ukázkách předvádíme zhotovení a kontrolu fóliové hydroizolace a zpracování asfaltových pásů ukazujeme pouze na fotografiích a krátkých videích? Odpověď je snadná, na pražské stavební fakultě je velmi citlivé požární zabezpečení, a to samozřejmě nerozlišuje zdroj kouře nebo tepla. Vůbec nestojíme o osprchování samočinným hasicím zařízením v průběhu výuky.

Přednášky a cvičení připravované pod vedením Doc. Svobody, které probíhají od roku 2013, nejsou naším prvním zapojením do výuky. Na stejné katedře jim mnoho let předcházely exkurze na stavbách u realizací hydroizolací, které jsme tehdy pro předmět vedený Doc. Ing. Zdeňkem Tobolkou, CSc. pomáhali zajišťovat.

V Brně na VUT vstupují naši technici do výuky s praktickými ukázkami provádění a kontroly fóliových hydroizolací již od roku 2008 díky Doc. Ing. Antonínovi Fajkošovi, CSc., který byl v té době vedoucím doktorského studia našeho kolegy Ing. Antonína Žáka, Ph.D. Výuku po zesnulém Doc. Fajkošovi převzal Ing. Tomáš Petříček, který je v současné době objednatelem našich vstupů do výuky.

V Brně mají studenti každý rok možnost podívat se a vyzkoušet si, jak se svařuje hydroizolační fólie DEKPLAN v ploše i v detailech, také si svaří kontrolovatelný sektor systému DUALDEK a vyzkouší si práci kontrolora se zkušební jehlou, lokální kontrolu těsnosti vakuovými zvony a plošnou vakuovou kontrolu sektorů. Jako lektor zde s námi spolupracuje zkušený izolatér Robert Mráček. Ohlas je stejný jako v Praze. I po několika letech si na tuto akci studenti vzpomínají jen v tom nejlepším.

Na VŠB v Ostravě měli studenti dokonce možnost vidět ve výuce vedené Doc. Ing. Jaroslavem Solařem, Ph.D. realizaci výseku celé střešní skladby včetně detailů atiky z rukou zkušeného zhotovitele střech Pavla Rovňana. Teoretickým výkladem doplnili praktické ukázky naši technici Ing. Lukáš Klement, Ing. Michal Matoušek a Ing. Jiří Vilášek.

Takže: Izolatéři pozor. Ze stavebních fakult v Praze, Brně i Ostravě přicházejí do stavební praxe absolventi, kteří v různých pozicích na stavbách umí dobře zkontrolovat vaši práci.

Nutno ale dodat, že budoucí zhotovitele, kteří vyjdou například ze SOU Bosonohy nebo SOU a SOŠ Vyškov, nenachytají. Ti si s velkým zájmem vyzkoušeli svařování hydroizolačních fólií DEKPLAN a opracování střešních detailů pod dohledem našeho školitele Roberta Mráčka a teoretickou “nalejvárnu” dostali od brněnských techniků Ing. Roberta Kokty a Ing. Martina Klimeše. Na obou učilištích jsme byli pozitivně překvapeni velmi aktivním přístupem posluchačů k praktickým ukázkám, svařovací agregáty šly z ruky do ruky.

Galerie fotografií

Fakulta stavební ČVUT Praha

Fakulta stavební VUT Brno

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava

SOU Bosonohy

SOU Vyškov

Partneři programu