Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

TESTOVÁNÍ VODOTĚSNOSTI PROSTUPŮ POTRUBÍ VE SPODNÍ STAVBĚ

Detaily prostupů potrubí či instalací jsou zejména v podmínkách tlakové vody velmi rizikovým místem pronikání vody do podzemních částí budov. Na trhu se pohybuje velké množství výrobků určených k těsnění spáry mezi prostupujícím potrubím a chráničkou nebo spoje mezi přírubou chráničky a hydroizolačním povlakem. Liší se svým konstrukčním řešením, kvalitou nebo podmínkami použití. V současné době neexistuje žádná metodika, kterou by šlo tyto výrobky zkoušet v zabudovaném stavu. Je tedy nutné se spoléhat na parametry výrobků uváděné výrobcem.

Zkušební laboratoř ATELIER DEK je vybavena dvěma zkušebními zařízeními pro tlakové testování výrobků, které se používají pro těsnění při prostupech instalací v povlakových hydroizolacích, jak na střechách, tak ve spodní stavbě /foto 1, 2/. Tato zařízení jsme vyvinuli pro testování projekčních řešení a pro kontrolu sortimentu Stavebnin DEK. Jsou chráněna užitným vzorem. Zařízení jsou dimenzována na tlaky 10 Bar (cca 100 m vodní sloupec). Na jednom zařízení lze testovat různá těsnění mezi prostupující instalací jako jsou elektrokabely, rozvody vody, plynu, odpadní trouby apod. a plášťovou troubou napojenou na povlakovou hydroizolaci). Na druhém zařízení lze testovat těsnost napojení různých tvarovek (systémové střešní vtoky s manžetami, systémové prostupy ve spodní stavbě, tvarovky pro prostupy parotěsnými a vzduchotěsnými vrstvami apod.) na povlakové hydroizolace. U obou zařízení lze jako testovací médium použít kapalinu nebo plyn, díky čemuž je možné testovat výrobky nejen na vodotěsnost, ale také na plynotěsnost (především proti radonu) či kouřotěsné uzávěry.

Foto 1, 2. Ukázky testovaných zařízení

V rámci každoročních vývojových aktivit proběhlo v letošním roce první část hromadného testování výrobků pro těsnění prostupů ve spodní stavbě a to převážně výrobků určených do podmínek tlakové vody.

Testované výrobky

Testována byla těsnění určená pro vložení a utěsnění mezi prostupující instalaci (např. vodovodní nebo plynová přípojka, odpady kanalizace atd...) a chráničku, která je napojena na povlakovou hydroizolaci. Princip je znázorněn na obrázku 1.

obr 1
Obr. 1 Schéma prostupu povlakovou hydroizolací ve spodní stavbě (systémové těsnění znázorňuje zkoušené produkty)

Těsnění se rozdělují na dělená /foto 3,4/ nebo nedělená /foto 5/. Nabízejí se i těsnění pro vyosené potrubí nebo pro více prostupujících médií /foto 6/. K utěsnění prostupu dojde rozepřením pryžového jádra těsnění mezi prostupující potrubí a chráničku. Pryž se příčně roztahuje postupným svíráním mezi kovovými deskami utahováním šroubů až na požadovaný moment, který udává výrobce.

Foto 3, 4. Dělené manžety
foto 5
Foto 5. Nedělené manžety
foto 6
Foto 6. Manžeta vyosená a pro více prostupujících médií

Další možností k utěsnění prostupu v tomto detailu je použití nafukovacích těsnících vaků /foto 7,8/.

Foto 7, 8. Testování nafukovacích těsnících vaků

Jiným typem jsou systémové výrobky určené pro napojení prostupů na povlakové hydroizolace ve spodní stavbě /foto 9, 10/ navařením nebo nalepením zabudovaného přířezu hydroizolačního materiálu na povlakovou hydroizolaci spodní stavby. Tyto výrobky jsou většinou určeny pro menší tlaky vody, pro prosakující vodu nebo pro vzlínající vlhkost.

Foto 9, 10. Kompetizované výrobky určené pro prostupy ve spodní stavbě

Průběh a podmínky testovaní

Bylo otestováno cca 20 systémových výrobků, dále byly zkoušeny i prototypy vzniklé na základě podnětů a návrhů členů Atelieru DEK /foto 11/.

foto 11
Foto 11. Prototypy zamýšlených produktů
foto 12
Foto 12. Využití saponátu jako indikátoru netěsnosti

Při testování bylo provedeno několik simulací běžných podmínek na stavbě, které by mohly mít negativní vliv na výslednou účinnost těsnících produktů. Bylo provedeno např. testování těsnění v čistém stavu a poté opětovné testování po znečištění obalení pískem /foto 13/. Dále bylo provedeno úmyslné poškrábání prostupujícího média, v tomto případě se jednalo o kanalizační trubku /foto 14/.

foto 13
Foto 13. Úmyslné znečistění manžety
foto 14
Foto 14. Úmyslné rýhy v kanalizační trubce

První sada zkoušek byla krátkodobá, budou následovat dlouhodobé zkoušky. Cílem dlouhodobého testování bude stanovení vhodné metodiky tak, aby bylo možné jednotlivé produkty vzájemně objektivně porovnávat. Metodika by měla stanovit jak parametry zkušebního zařízení, tak i podrobný způsob testování, které by mělo co nejlépe simulovat reálné podmínky na stavbě.

Hodnocení a postřehy z testování:

  • Drtivá většina testovaných tvarovek a těsnění splňuje deklarované hodnoty které uvádějí výrobci ve svých technických specifikacích, některé výrobky tyto hodnoty výrazně převyšují;
  • u nafukovacích těsnících vaků se nepodařilo ani v jednom případě dosáhnout požadované těsnosti.
  • V České republice často používané odpadní potrubí obecně nazývané „KG“ se vyrábí jako třívrstvé /foto 15/ s měkkým pěnovým jádrem. Tyto trubky byly při sevření těsněním velmi lehce deformovány /foto 16/ a to i při nižších utahovacích momentech, než doporučují výrobci stahovacích těsnění. Použití těchto trub v náročných podmínkách (tlak vody, tlak zeminy) je velmi problematické (budeme této problematice se budeme dále věnovat).
foto 15
Foto 15. Struktura potrubí „KG“ s měkkým jádrem
foto 16
Foto 16. Deformace tlakem těsnění

Závěr:

Prostupy povlakovou hydroizolací v podmínkách tlakové vody jsou jednoznačně nejslabším místem takové konstrukce. Proto je nutné se touto problematikou neustále zbývat a dále ji rozvíjet. Staré dobré pravidlo, které nadále platí, je pokud možno se takovým prostupům již v samotné fázi návrhu vyhnout. Životnost hydroizolační konstrukce je obvykle taková, jaká bude životnost nejslabšího místa, v mnoha případech je totiž výměna těsnících prvků v podmínkách tlakové vody hluboko pod úrovní terénu velmi problematická, někdy i nemožná.

Již v první fázi testování jsme získali mnoho cenných zkušeností které budeme dále vyhodnocovat a prohlubovat. V případě dotazů k podrobnějším informacím o jednotlivých produktech je možné se obrátit na Vašeho technika v regionu.



Autor:

Milan Hromádko Milan Hromádko, technik Atelieru DEK v regionu Pardubice.
V Atelieru DEK pracuje od roku 2004
milan.hromadko@dek-cz.com, +420 731 421 902
Partneři programu