Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK

V dnešním článku si ukážeme realizaci nadkrokevního systému TOPDEK na třech typově různých objektech. Na přípravě i realizaci všech objektů se podílel jeden z našich regionálních techniků z Moravskoslezského kraje.

1. Rodinný dům Kravaře

Rodinný dům v Kravařích je uvažován jako pasivní. V původním projektu bylo navrženo zateplení mezi a pod krokve v celkové tloušťce 410mm z minerální vaty Unirol Profi. Po konzultaci investora s dozorem stavby a s regionálním technikem Atelieru DEK byl proveden nadkrokevní systém TOPDEK. Bylo navrženo 240mm tepelné izolace z polyisokyanurátových desek TOPDEK 022 PIR. Skladba byla navržena ve variantě DEKROOF 11-C. Investorovi byla doporučena zkušená realizační firma, která s tímto systémem již má zkušenosti a pod dohledem regionálního technika byl systém i realizován.

Hrubá stavba je provedena z vápenopískových cihel KM Beta, na které bude ještě proveden kontaktní zateplovací systém z expandovaného polystyrenu v tloušťce 300mm. Nosná konstrukce krovu a ostatní dřevěné prvky byly navrženy ve výrobně DEKWOOD a zpracované na CNC stroji. Byla provedena vizualizace krovu a přesahů střechy / obr. č.1 /.

Na provedenou krovovou soustavu bylo provedeno bednění z OSB desek na pero a drážku. Jako provizorní hydroizolace, parotěsnicí a vzduchotěsnicí vrstva byl použit víceúčelový samolepící asfaltový pás TOPDEK SBS pás 30 (od letošního roku byl k danému použití vyvinut speciální pás TOPDEK AL BARRIER) / foto č.1 /. Následovalo osazení okapních a štítových podpor dle návrhu a statického posouzení. Pro pasivní objekty s požadavkem na výrazný přesah střechy se provádí „dvojitá“ okapní podpora omezující vliv tepelných mostů / foto č.2 /. Tepelná izolace byla provedena ve dvou vrstvách 2x120mm a spáry byly posunuty na vazbu. První vrstva izolace je vložena i mezi podpory / foto č.3 /, druhá vrstva celou plochu střechy překryje a je opřena u „druhou“ okapní podporu. Jako doplňková hydroizolační vrstva nám slouží difuzní folie DEKTEN PRO. Celá skladba je stabilizována pomocí TOPDEK ASSY vrutů o délce 400mm. Následně byla provedena pálená krytina Bramac Tegalit / foto č.4 /. Závěrem byl z interiéru proveden SDK podhled.

UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Rodinný dům Kravaře
Obr 1. - okapní a štítový přesah střechy
UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Rodinný dům Kravaře
Foto 1. - provedení parotěsnicí a vzduchotěsnicí vrstvy ze samolepícího pásu TOPDEK SBS pás 30
UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Rodinný dům Kravaře
Foto 2. - provedený okapní a štítový přesah střechy
UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Rodinný dům Kravaře
Foto 3. - pokládka 1 vrstvy TODEK 022 PIR
UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Rodinný dům Kravaře
Foto 4. - hotová střecha v systému TOPDEK

2. Penzion v Krnově

Další realizací systému TOPDEK je novostavba penzionu v Krnově. Již ve fázi projektu byla provedena konzultace s projektantkou nad tímto systémem. Byla navržena skladba ve variantě dle DEKROOF 11-C, tentokrát s vláknocementovou krytinou Eternit.

Na nosnou konstrukci krovu bylo provedeno bednění z OSB desek na pero a drážku, parotěsnicí a vzduchotěsnicí vrstva byla provedena ze samolepícího asfaltového pásu TOPDEK SBS pás 30. Tepelná izolace byla provedena z dílců PIR o tloušťce 100 + 80 mm. Pro doplňkovou hydroizolační vrstvu byla použita difuzní folie DEKTEN. Celá skladba byla stabilizována přes kontralatě vruty TOPDEK ASSY. Pokládka krytiny Eternit byla provedena na plnoplošné bednění s podkladní fólií DEKTEN.

Na daném objektu se také prováděly střešní vikýře a také osazovaly TOPDEK okenní dílce pro střešní okna ROTO. Závěrem byl z interiéru proveden SDK podhled.

UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Penzion v Krnově
Foto 5. - provedení parotěsnicí a vzduchotěsnicí vrstvy
UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Penzion v Krnově
Foto 6. - pokládka tepelné izolace TOPDEK 022 PIR samolepícího pásu TOPDEK SBS pás 30 ve dvou vrstvách
UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Penzion v Krnově
Foto 7. - celkový pohled na provedený penzion v Krnově

3. Administrativní objekt Gong business center v Ostravě

Nadkrokevní systém TOPDEK lze s výhodou použít i pro reprezentativní objekty, které prochází rekonstrukcí, jako v případě objektu Gong v Ostravě. Ve fázi projektu probíhaly konzultace mezi regionálním technikem a projekční kanceláří.

Bylo navrženo nové dřevěné bednění a přebroušení a nalakování celé krovové soustavy, protože požadavkem investora byl částečně pohledový krov a mezi krokve provést SDK podhled. Celá plocha střechy je cca 1200 m2 a bylo zde použito 32 TOPDEK okenních dílců pro střešní okna.

Na nosnou konstrukci byly provedeny dřevěné prkna bez pera a drážky. Z tohoto důvodu byl pro parotěsnicí a vzduchotěsnicí vrstvu použit asfaltový pás GLASTEK 40 SPECIAL MINERAL na podkladním separačním pásu typu R13. Tepelná izolace TOPDEK 022 PIR byla požita v tloušťkách 60 + 80 mm. Jako doplňková hydroizolační vrstva byla použita difuzní folie DEKTEN PRO. Celá skladba byla stabilizována TOPDEK ASSY vruty. Na laťování byla provedena plechová krytina CLICK systém. Osazení TOPDEK okenních dílců se řídilo montážním návodem TOPDEK a k tomu zpracovanými detaily. Na závěr byl proveden rošt z pozinkovaných profilů do poloviny výšky krokví a byl proveden sádrokartonový podhled.

UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Administrativní objekt Gong business center v Ostravě
Foto 8. - ostění z TOPDEK okenního dílce
UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Administrativní objekt Gong business center v Ostravě
Foto 9. - provedený interiér z SDK podhledu a historický krov
UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Administrativní objekt Gong business center v Ostravě
Foto 10. - osazené střešní okna
UKÁZKY REALIZACÍ SYSTÉMU TOPDEK - Administrativní objekt Gong business center v Ostravě
Foto 11. - hotová rekonstrukce objektu

Autor : Ing. Lukáš Klement, technik v regionu Opava a Ostrava

Partneři programu