Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

Zajímavá realizace venkovního bazénu u rodinného domu s hydroizolační fólií z měkčeného PVC

Zveřejněno: 9. 5. 2022
Ing. Lukáš Kolouch
Stavebniny DEK a.s., konzultační technik pro pobočky Praha Hostivař
Všechny články autora

V článku představíme velmi povedenou realizaci venkovního bazénu u rodinného domu, kde se použila fólie ALKORPLAN 3000 TOUCH Elegance. Bazény s pevnou konstrukcí, jejíž tvar je přizpůsoben požadavkům investora, a s izolací z kvalitní designové bazénové fólie se u rodinných domů objevují stále častěji.

Investor si přál atypický tvar bazénu a přišel s půdorysem lichoběžníku. Hrubé práce si prováděl sám a pouze na fólii si pozval odbornou firmu, která má bohaté zkušenosti s realizací fóliových bazénů.

U každé realizace fóliového bazénu platí, že voda nesmí působit na fólii ze spodní (rubové) strany. Jinak hrozí zvlnění a vzdutí bazénové fólie, její zvýšené korozní namáhání nebo také snížení trvanlivosti nosné konstrukce. U této realizace bazénu se po provedení výkopových prací zjistilo, že ve výkopu do nepropustné zeminy se hromadí voda a její hladina při intenzivnějším dešti vystoupá nad úroveň základové desky. Ochraně bazénu před podzemní vodou tedy bylo třeba věnovat zvlášť velkou pozornost. Kromě hydroizolace byla provedena drenáž. Hydroizolace byla řešena z asfaltových pásů natavených na podkladní beton pod dnem bazénu a na stěny bazénu provedené ze ztraceného bednění. Výztuž procházející skrz hydroizolaci byla důkladně opracována asfaltovou hydroizolační stěrkou. Drenáž byla svedena do šachty s čerpadlem. Zvláště v situaci, kdy se bazén kvůli čištění a údržbě bude zcela vypouštět, bude třeba kontrolovat funkčnost čerpadla, aby nedošlo k ohrožení stability konstrukce bazénu vztlakem vody při přívalovém dešti. Vztlak vody je zohledněn ve vyztužení dna bazénu.

Bohužel před betonáží přišel přívalový déšť a bazén byl plný vody za jedno odpoledne.

Povrch nosné konstrukce bylo třeba perfektně vyrovnat, aby se nerovnosti působením tlaku vody nepropsaly do bazénové fólie. V našem případě se vyrovnával povrch stěn provedených ze ztraceného bednění, kde se projevily spáry i výrobní tolerance tvarovek. Jako vyrovnávací vrstva se uplatnila stěrka z cementového lepidla. Před aplikací fólie bylo potřeba osadit veškeré příslušenství (světla, trysky, skimmer).

Fólie ALKORPLAN 3000 TOUCH Elegance je bazénová fólie vyrobená z měkčeného PVC s výztužnou vložkou z polyesterové tkaniny. Tento druh fólie má na povrchu natištěný barevný a vytlačený plastický vzor. Aplikace této fólie je odlišná oproti běžným PVC-P bazénovým fóliím tím, že se spoje v ploše dna z estetického důvodu neřeší přesahem fólie, ale fólie se ve spoji klade na sraz. Pod spojem je pruh podkladní „podvařovací“ fólie, ke kterému se oba okraje spojované fólie přivaří. Podkladní pruhy fólie se k podkladu lepí kontaktním lepidlem. Mezi nimi je geotextílie ALKORPLUS s plošnou gramáží 400 g/m2. Na stěnách se obvykle použije jeden kus bazénové fólie s jedním spojem v koutě bazénu. Bazénová fólie je do konstrukce bazénu volně vložena a připevněna pouze na okraji bazénu navařením na kovové poplastované profily.

V případě této realizace firma uplatnila vlastní, zkušenostmi ověřený, postup. Všechny povrchy nosné konstrukce pokryla geotextílii FILTEK s plošnou gramáží 500 g/m2, pak na dno bazénu volně položila střešní fólií z měkčeného PVC s výztužnou vložkou z polyesterové tkaniny DEKPLAN 76. Geotextilie i fólie se kladly na sraz. Střešní fólie zajistila hladký povrch dna a zároveň podkladní fólii pro spoje.

Aplikace fólie na betonové schody je nejpracnější částí díla. Fólie se musí přesně vyřezávat, aby ve spojích přesně navazovala a při tom aby po svaření byla vodotěsná. U betonových schodů je více variant jak provést opracování. Jednou variantou je použití poplastovaných profilů na změny směru. V našem případě realizační firma raději používá místo poplastovaných plechů speciální kontaktní lepidlo, kterým se fólie k podkladu přilepí. Fólie z podstupnic na stupně navazuje přesahy, před izolováním stupňů se plochy mezi přesahy vyloží přířezy bazénové fólie, které se taktéž k podkladu přilepí kontaktním lepidlem.

Závěrem ještě připomenutí kritérií pro volbu popsaného řešení fóliového bazénu:

Výhody

  • Dlouhá životnost, založená m.j. na vysoké odolnosti povrchu a spolehlivosti spojů a na tloušťce bazénové fólie 2 mm.

  • Tištěný vzor je chráněn akrylátovými vrstvami před obrusem, poškrábáním a mikroorganismy. Tyto vrstvy také zajišťují stálobarevnost a výrazně omezují ulpívání nečistot.

  • Bazénovou fólií lze opracovat takřka libovolný tvar bazénu.

  • Poměrně snadná údržba, samozřejmě podle zásad výrobce fólie.

  • Velmi estetické řešení s možností volby z více vzorů a dezénů.

Nevýhody

  • Náročná aplikace vyžadující velkou zkušenost a znalosti zhotovitele.

  • Vyšší cena jak za kvalitní designový materiál tak i za profesionální montáž zkušeným specialistou.





Partneři programu