Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

Změna Z1 ČSN 73 0540-2 – účinná od 1.5.2012

Zveřejněno: 25. 5. 2012

V dubnu letošního roku byla vydána změna Z1 k normě ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov Část 2: Požadavky, jejichž revize je účinná od listopadu 2011. Změna Z1, která je účinná od 1.5.2012, velmi významně mění závazné poměry v oblasti požadavků na vnitřní povrchovou teplotu.

Závazný požadavek na nejnižší vnitřní povrchovou teplotu je již od roku 1975 prevencí před vznikem kondenzátu na oknech při normových návrhových podmínkách. Při splnění tohoto požadavku může kondenzát na oknech vznikat pouze v době extrémních venkovních mrazů nebo ve chvíli, kdy není užívaná místnost správně větraná a tím je v místnosti zvýšená relativní vlhkost.

Impulzem pro tuto změnu byla aktivita jednoho z předních dodavatelů oken. Tento dodavatel namítl, že revidovaná norma ČSN 73 0540-2 ve spojení s ustanovením § 26 vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj o technických požadavcích na stavby, je v rozporu s primárním a sekundárním právem Evropské unie. Uvedený závazný technický požadavek jde nad rámec požadavků kladených na tento výrobek směrnicí o stavebních výrobcích, resp. na ni navazujícími harmonizovanými evropskými normami.

Na společném jednání zástupců ÚNMZ a TNK 43 byla nalezena shoda v tom, že se pro odstranění sporných bodů pokusí zpracovatelé platného znění společně s odborníky na legislativní souvislosti upravit předmět normy a některé definice tak, aby z textu nemohl nikdo vyvozovat, že se jím stanovují požadavky na výrobek. Výsledky jednání se však do praxe nepromítly.

ÚNMZ bez projednání v TNK 43 vydal změnu Z1, která požadavek na vnitřní povrchovou teplotu u výplní otvorů přesunula ze závazné části normy ČSN 73 0540-2 do informativní části, do přílohy D. V konečném důsledku se tato změna dotkne především smluvních vztahů mezi investorem a dodavatelem, neboť jedině tak lze docílit toho, aby dodavatel dodal kvalitní okna, na kterých nebude v běžných podmínkách docházet ke kondenzaci.

Partneři programu