Přihlásit | Registrovat

Přihlášení


Registrace do programu DEKPARTNER

Přihlašovací údaje
Zaměření*
Kontaktní údaje

Zapomenuté heslo


Vzdělávací centrum

Změna Z1 ČSN 73 0810 – účinná od 1.6.2012

Zveřejněno: 11. 7. 2012

Vydaná změna Z1 je účinná od 1.6.2012 a je značně rozsáhlá. Dnes se zaměříme především na základní body, které se týkají především obvodových plášťů resp. vnějších stěn a střech. Z kuloárů se dozvídáme, že se můžeme v blízké době těšit na změnu Z2 a tedy i na pokračování tohoto článku.

DODATEČNĚ ZATEPLOVANÉ OBJEKTY

Objekty s výškou do 12m mohou být řešeny v celé ploše z izolantu z pěnového polystyrenu (EPS) tedy třída reakce na oheň mimo A1 a A2.

U objektu jejichž výška je větší jak 12m a zároveň není vyšší jak 30m je nutné respektovat mj. níže uvedené nové přístupy

  • Zateplovací pruhy (pásy) z minerálních vláken šířky 0,5 m nad okny a dveřmi musí být nově již od 1.NP (dříve stačilo u oken a dveří nad 12 m)
  • Nad okny, kde jsou nehořlavé konstrukce (např. balkony), které vystupují před vnější líc povrchu obvodové stěny alespoň o 0,6 m se nepožadují zateplovací pruhy z minerálních vláken. Aby tyto konstrukce mohly nahradit zateplovací pruhy musí být splněno, že spodní plocha je nejvýše 0,5 m nad nadpražím. Pokud se zatepluje spodní plocha těchto předsazených konstrukcí musí být zateplení provedeno pouze z minerálních vláken (tedy třída reakce na oheň A1 nebo A2)
  • Vnější zateplení horizontálních konstrukcí ze spodní strany musí být bez ohledu na objekt a jeho výšku zatepleno tepelnou izolací z minerálních vláken (platí i pro nové objekty). Je-li tato zateplovaná plocha menší než 1,0 m2 nebo jde o pás podél obvodové stěny v šířce do 0,3 m, potom není nutné používat minerální vlákna a lze použít např. EPS. Výjimkou je i rodinný dům (OB1), tam může být EPS na horizontálních konstrukcích všude.
  • Nově je zapotřebí nad terénem do výšky 1,0 m použít tepelnou izolaci z minerálních vláken. Norma však připouští vyvedení "hořlavé" tepelné izolace např. DEKPERIMETER (tj. s třídou reakce mimo A1 nebo A2) maximálně 0,3 m nad terén. Přesněji to může být patrné na jednom z obrázku.
    obr. detailů
  • U objektů, které mají jediný východ na volné prostranství, musí být na nad tímto vchodem stříška omezující ohrožení evakuovaných osob před padajícími hořícími částmi konstrukcí. Stříšky musí být z výrobků s třídou reakce na oheň A1 nebo A2 a tepelná izolace v prostoru pod stříškou musí být opět z minerálních vláken. Stříška musí být minimálně o polovinu širší než jsou vstupní dveře na každou stranu a její vyložení před zateplenou fasádou minimálně o 1,5 m. Pokud nelze provést stříšky, lze je nahradit pruhem z minerálních vláken na celou výšku objektu. Pruh musí přesahovat okraj dveří na obou stranách minimálně o 1,0 m.
  • Při výměně oken mohou být instalována okna s třídou reakce na oheň A1 až D. Mělo-li okno (dveře) původně požární odolnost, musí být odolnost dodržena i u nové výplně.
  • Pokud není jinými normami řečeno jinak, lze v prostorách, kde nejsou běžně osoby (např. suterén se sklepy) nebo, kde je požární zatížení menší než pn < 10,0 kg/m2 provést zateplení vnitřních stěn a stropů pomocí tepelné izolace s třídou reakce na oheň B až F. Toto pravidlo neplatí pro jiné prostory a únikové cesty, v těchto případech je nutné použít minerální vlákna.

ZATEPLENÍ NOVÝCH OBJEKTŮ

Má-li objekt požární výšku větší než 30 m, musí být zateplovací systém proveden s tepelnou izolací z minerálních vláken po celé výšce objektu

Zateplovací pruhy dle 3.1.3 ČSN 73 0810 nenahrazují požární pásy

KLASIFIKACE STŘEŠNÍCH PLÁŠŤŮ DO KATEGORIE DP1

Nová pravidla se týkají především kombinovaných skladeb s pěnovými polystyreny a minerálními vlákny. Ve skladbách s tepelnou izolací s třídou reakce na oheň C až E (tj. např. EPS) se musí nově zkouškou prokázat, že na rozhraní hořlavé tepelné izolace (třída reakce C až E) a spodní vrstvy (beton, resp. trapéz + 2 vrstvy minerálních vláken) není překročena teplota 110°C.
Podrobněji se budeme touto problematikou věnovat v následujícím vydání tohoto článku.

Partneři programu